Achttien bewindslieden maken nog gebruik van wachtgeld

Oud-politici vinden maar moeilijk een nieuwe baan op hun niveau. Met de volgende verkiezingen alweer in zicht zijn nog achttien oud-bewindslieden aangewezen op wachtgeld: negen voormalig ministers en negen ex-staatssecretarissen...

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Ben van Raaij

Dat blijkt uit gegevens van de Tweede Kamer en het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat om privacyredenen niet meldt om welke voormalig bewindslieden het gaat. In de cijfers zijn de onlangs opgestapte D66-bewindslieden Alexander Pechtold en Medy van der Laan nog niet meegeteld. De eveneens vertrokken Laurens Jan Brinkhorst is 69 en krijgt geen wachtgeld, maar pensioen.

De afgelopen weken heeft een reeks bewindslieden en Kamerleden aangegeven de politiek na de verkiezingen van 22 november te gaan verlaten. Volgens de Rotterdamse politicoloog Rinus van Schendelen zal het voor velen lastig worden passend werk te vinden, omdat de politiek bekwaamheden vergt die in de rest van de samenleving niet hoog geacht worden. ‘Het bedrijfsleven zit niet te wachten op oud-politici, en nog wel het minst op Kamerleden.’

De wachtgeldregeling geldt over het algemeen minimaal twee en maximaal zes jaar en biedt oud-politici in het eerste jaar 80 procent van hun oude ‘basissalaris’; ministers verdienen exclusief extra’s als onkostenvergoeding 126.400 euro, staatssecretarissen 117.800 en Kamerleden 79.750 euro. De jaren daarna wordt de uitkering 70 procent. Als oud-politici minder verdienen met hun nieuwe bezigheden, wordt het inkomen aangevuld tot het wachtgeldniveau.

De regeling is ingesteld omdat politici van de ene op de andere dag op straat kunnen komen te staan, maar ligt onder vuur sinds de eisen voor de WW van ‘gewone burgers’ door het kabinet aangescherpt zijn. Volgens een wetsvoorstel van minister Remkes krijgen ook oud-politici een sollicitatieplicht.

Het interieur met de bekende blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer in Den Haag. (ANP) Beeld
Het interieur met de bekende blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer in Den Haag. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden