Achttien aangeklaagden in zaak ontvoeringen Tsjaad

ABECHE (ANP) - Een rechtbank in Tsjaad heeft zestien Europeanen en twee Tsjadiërs aangeklaagd in verband met het weghalen van 103 kinderen uit het Afrikaanse land. Dat heeft de Tsjadische regering dinsdag laten weten.

Vrijwilligers van de Franse organisatie Zoe's Ark probeerden vorige week 103 kinderen vanuit Tsjaad in het vliegtuig naar Frankrijk mee te nemen.

Negen Franse burgers, leden van Zoe's Ark, en drie journalisten, werden aangeklaagd wegens fraude en ,,het ontvoeren van minderjarigen met het doel hun civiele status in gevaar te brengen'', liet een Tsjadische functionaris weten.

Belgische piloot

Zeven Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen het land uit zou brengen en twee mensen uit Tsjaad zijn aangeklaagd wegens medeplichtigheid. Een Belgische piloot die vastzit in de hoofdstad Ndjamena kan ook nog worden aangeklaagd. Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet dinsdag in een verklaring weten dat het de aanklachten niet accepteert.

Volgens Zoe's Ark zijn de 103 kinderen wezen uit de Sudanese crisisregio Darfur. De organisatie ontkent dat ze de kinderen voor illegale adoptie wilden verkopen. De Franse president Nicolas Sarkozy noemde de poging ,,illegaal en onacceptabel''.

Vervoerskosten

Sudan en Tsjaad staan geen adoptie van hun kinderen in het buitenland toe. Toch zouden Franse en Belgische gezinnen al bedragen tussen 2800 en 6000 euro hebben betaald voor een kind, naar verluidt om de vervoerskosten te dekken. De organisatie zei met medeweten van de Tsjadische en Franse autoriteiten te handelen, maar Frankrijk ontkende dit.

De VN-kinderorganisatie Unicef zegt dat de kinderen die nu worden opgevangen in de oostelijke stad Abeche (Tsjaad), 's nachts huilend om hun ouders vragen en zeggen afkomstig te zijn uit Tsjadische dorpen.

'Kidnapping'

President Idriss Deby van Tsjaad beloofde de Europeanen streng te straffen voor de poging die hij kwalificeerde als 'kidnapping' en 'kinderhandel'. Deby suggereerde dat de groep de kinderen probeerde te verkopen aan pedofielen of van plan was ze te vermoorden om hun organen te verkopen.

In het oosten van Tsjaad verblijven ruim 400.000 vluchtelingen, van wie de meerderheid afkomstig is uit de regio Darfur (Sudan). Volgende maand wil de Europese Unie 4000 militairen naar Tsjaad sturen om de vluchtelingencrisis tegen te gaan. Daarvoor heeft de EU wel de steun van de Tsjadische autoriteiten nodig. Franse politici waarschuwden dat het Afrikaanse land de ontvoeringszaak in de onderhandelingen kan gaan gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden