NieuwsLabour

Achtste Labour-parlementariër en drie Conservatieven naar nieuwe partij

Drie Conservatieve parlementsleden hebben zich woensdag aangesloten bij de nieuwe partij die twee dagen geleden is opgericht door zeven ontevreden leden van de Labour Partij. Het trio is niet gelukkig met de Brexitkoers van premier Theresa May. The Independent Group profileert zich als een anti-Brexit partij en mikt op de eurogezinde kiezers die zich in de steek gelaten voelen door de twee grote partijen. In het parlement zullen ze een blok vormen met de eurogezinde Liberaal-democraten, hopend meer ‘politieke vluchtelingen’ aan te trekken.

Jeremy Corbyn.Beeld REUTERS

Anna Soubry, Heidi Allen en Sarah Wollaston maakten hun vertrek woensdagochtend bekend, kort voor het wekelijkse vragenuurtje waarin May en oppositieleider Jeremy Corbyn met geen woord repten over ‘de Britse lente’ in de eilandpolitiek. De drie zeiden dat hun partij is overgenomen door harde Brexiteers en lieten de term ‘Blukip’ vallen, een samentrekking van het blauwe van de Conservatieven en UKIP. ‘De strijd is gestreden en het andere kamp heeft gewonnen’, verklaarde Soubry, refererend aan de European Research Group, de anti-Brusselse hardliners.

Wollaston, een huisarts van professie, zei dat haar problemen met de partij verder gingen dan Brexit. ‘Ik sloot me bij de partij aan nadat ik 24 jaar in de gezondheidszorg heb gewerkt.’ Ze voegde eraan toe dat de tolerante, moderne en openhartige Conservatieve Partij de afgelopen jaren is verdwenen. Door af te koersen op een economisch rampzalige No Deal Brexit gooit de Conservatieve Partij haar handelsmerk van economische competentie te grabbel. De drie traditionele Conservatieven hebben evenmin vertrouwen in het economische beleid van de socialist Corbyn.

Eerder op de dag was ook Labours Joan Ryan overgelopen, voorzitter van de groep ‘Vrienden van Israel’. De onvrede over Corbyn is sinds het vertrek van ‘de Bende van Zeven’ slechts toegenomen door het besluit van de partij om Derek Hatton toe te laten. Deze Trotskist was begin jaren tachtig de leider van het extreem-linkse stadsbestuur van Liverpool. Hij was in 1985 door Neil Kinnock uit de partij gezet waarna hij een nieuwe carrière als vastgoedhandelaar begon. Zijn komst is symbolisch omdat de Blair-gezinde Liverpool-afgevaardigde Luciana Berger tot de Bende van Zeven behoort.

Wie de leider van de nieuwe politiek groepering zal worden, is nog onbekend. Bij de gokkantoren is Tony Blair, die opvallend stil is de laatste dagen, een belangrijke favoriet. Vorig jaar had de oud-premier leidende personen bij de twee grote partijen tevergeefs opgeroepen aan te sturen op een nieuwe leider. May heeft niet gereageerd op het vertrek van de drie partijgenoten en vloog naar Brussel om opnieuw te pleiten voor verandering in de Britse-Europese scheidingsakte. Haar positie is nu zwakker dan ooit.

Lees verder:

Zeven Labour-Kamerleden beginnen eigen partij uit onvrede met ‘stalinistische leiderschapscultus’ rondom Corbyn
Zeven Britse parlementariërs stapten maandag uit Labour en vormden een nieuwe partij, The Independent Group. Vooralsnog vormen ze een splinter, maar ook splinters kunnen pijn doen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden