Achterstand allochtonen in cijfers

De Nederlandse beroepsbevolking zal tot 2010 naar verwachting met driehonderdduizend personen toenemen. Het aandeel lager opgeleiden hierin daalt van 40 procent nu naar 31 procent over vijftien jaar....

De minderheden zullen hier het minst van profiteren. Goede prognoses over hun beroepssamenstelling ontbreken, maar bekend is dat 40 procent van de werklozen onder Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen alleen primair onderwijs heeft genoten.

Gemiddeld zijn zij drie keer vaker werkloos dan autochtone Nederlanders. In 1990 was het werkloosheidspercentage onder Marokkaanse en Antilliaanse jongeren tussen de 25 en 30 jaar zelfs negen tot tien maal hoger dan onder autochtone mannen van dezelfde leeftijd.

Langdurige werkloosheid verkleint de kans op een baan. Driekwart van de werkloze Marokkanen en Turken die een baan zoeken, is meer dan een jaar werkloos. Bij Surinamers en Antillianen is dat meer dan 65 procent. Bij autochtone Nederlanders 50 procent.

Ongeveer de helft van de beroepsbevolking onder minderheden is werkzaam in de ambachtelijke, industriële, transport- en aanverwante sector, waar de komende jaren relatief veel banen verloren gaan.

Turkse en Marokkaanse mannen werken vaak in agrarische en dienstverlenende beroepen. 70 Procent werkt in de laagste functies, tegen 25 procent bij autochtonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.