Achterstand allochtone vrouw slinkt

Allochtone vrouwen willen veel meer betaald werk verrichten dan ze nu doen. Ze hebben bovendien minder traditionele opvattingen dan vaak wordt gedacht....

Van onze verslaggeefster Margreet Vermeulen

Dè allochtone vrouw bestaat niet, benadrukt het SCP. Dat neemt niet weg dat allochtone vrouwen gemiddeld lager opgeleid zijn, minder betaald werk verrichten, minder inkomen hebben en zich minder gezond voelen dan autochtone vrouwen. Wel is de tweede generatie vrouwen in alle opzichten bezig de achterstand in te lopen.

In 1983 kregen Marokkaanse vrouwen in Nederland gemiddeld nog zes kinderen. Dat waren er vorig jaar gemiddeld 3,3. De tijd dat Turkse en Marokkaanse ouders hun dochters thuishielden van school is definitief voorbij. En het huwelijk is voor allochtone vrouwen niet meer het moment om te stoppen met betaald werk. Pas als er kinderen komen, stoppen allochtone vrouwen met werken of gaan ze minder werken.

De aanstormende generaties Turkse en Marokkaanse vrouwen zijn in overgrote meerderheid zelfs helemaal niet van plan de arbeidsmarkt te verlaten als er kinderen komen. Slechts een kwart van deze jonge vrouwen huldigt het principe dat vrouwen thuis moeten blijven om voor de kinderen te zorgen.

Surinaamse vrouwen zijn er het best in geslaagd hun achterstand weg te werken. Ze hebben het vaakst een baan (58procent). Dat is zelfs meer dan autochtone vrouwen (56procent). Bijna 20procent van de Surinaamse Antilliaanse meisjes gaat naar havo of vwo. Van de autochtone meisjes is dat 35procent.

Volgens het SCP is het opleidingsniveau cruciaal. Een goede opleiding betekent dat vrouwen zich vaker gezond voelen, vaker betaald werk hebben, vaker politiek geïnteresseerd zijn en zich meer betrokken voelen bij de maatschappij.

Minister Verdonk voor Integratie nam gisteren het eerste exemplaar van de Sociale Atlas van vrouwen uit etnische minderheden in ontvangst. Ze benadrukte dat de noodzaak om de eerste generatie vrouwen, van wie een groot deel nooit naar school is geweest, niet uit het oog te verliezen. Tweederde van de eerste generatie Turkse en Marokkaanse vrouwen heeft hooguit basisonderwijs. ‘Dat zijn niet alleen de oudere vrouwen’, zegt Verdonk, ‘maar dat zijn ook bijna alle 25duizend importbruiden die vorig jaar naar ons land kwamen.’

Het SCP benadrukt in het rapport dat de achterstand van allochtone vrouwen niet alleen opgelost kan worden via het minderhedenbeleid. Het is ook een kwestie van emancipatie.

Het SCP onderzocht ook de positie van Surinaamse en Antilliaanse vrouwen en die van vluchtelingenvrouwen uit onder meer Afghanistan, Irak, Somalië en het voormalige Joegoslavië. Van deze ‘nieuwe’ groepen heeft 85procent een inburgeringscursus of taalcursus gevolgd of is daar nog mee bezig.

De slagingspercentages stellen teleur. Slechts 38procent van deze vrouwelijke vluchtelingen heeft een diploma weten te behalen. Onder mannen is dat 48procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden