Achterom

Den Haag is een stad waar het in het centrum 's avonds stil is. Bagdad valt, formatie mislukt, vogelpest - in het hart van de hofstad is het op koude werkdagen na half negen stil....

Martin Bril

Tussen de Hofweg, vlakbij de Tweede Kamer, en de Gravenstraat, waar het oude stadhuis van Den Haag staat en de bekende uitspanning 't Gouden Hooft is gevestigd, loopt een kronkelig, smal straatje dat Achterom heet.

Toepasselijke naam.

Achterom kruist de prachtige Passage en vormt op een aantal punten letterlijk de achterkant van de Spuistraat, een ordinaire winkelstraat. Achterom komt uit op een pleintje dat geen pleintje is, maar een ruime hoek in de Kettingstraat, en gaat dan iets verderop weer verder, naar de Gravenstraat.

Achterom.

Het is een straat waar de zon nooit schijnt en waar 's avonds laat altijd het gevaar van verkeerde ontmoetingen hangt. Veel van de panden erlangs zijn dichtgetimmerd. Hier en daar staat een lantarenpaal, overal ligt afval. Achterom is zo'n straatje waar zakkenrollers op zaterdag de lege portemonnees achterlaten die ze in de drukke Spuistraat hebben gerold en waar je Piet Hein Donner niet tegen zult komen. Of hij moet behalve Ab's Barbershop in de Herenstraat ook kapsalon Chez Fred in Achterom frequenteren.

Ja, je weet het niet.

Het hoogtepunt van Achterom ligt op de hoek met de Kettingstraat. Daar is een aanzienlijke bouwput, gedeeltelijk door schuttingen omgeven, naast een oud, leegstaand, wit huis met een grijze erker waarin scheve luxaflex hangen. 'N.W. van Haarlem', staat in oude letters hoog op de gevel. Het is te hopen dat de bouwvakkers van de Geste-groep er iets moois van zullen maken. In de put ernaast gaat de groep iets bouwen dat De Baljurk heet.

Aan de Kettingstraat zijn diverse kroegen gevestigd, een tapasbar en iets dat Babbelen heet, voor wie eens een boom wil opzetten. Het restantje van Achterom begint bij een hermetische deur waarachter bar Triomf schuil gaat, gasten niet welkom.

Verderop in Achterom - het straatje is nu nog een meter of honderd lang voor het in de Gravenstraat pal tegenover de Bonneterie uitmondt - bevinden zich een steakrestaurant en grimmige cafés met namen als Confusion en Shakers. Ook is er een bar die A-10 heet, pal tegenover de nooduitgang van een parkeergarage. Bar en nooduitgang zijn in kennelijke staat makkelijk te verwarren.

Ik denk niet dat Achterom voorkomt op wandelroutes van de Haagse VVV. Toch is het zo'n straatje dat je inloopt als je het tegenkomt. Overdag is het een handige route om drukke winkelstraten te mijden en toch even je eigen voetstappen te horen, en 's avonds om een uur of half negen, als het stil is in Den Haag, geeft Achterom je de illusie dat je elders bent, níet in Den Haag, maar in Antwerpen, bijvoorbeeld, of in een andere havenstad.

Vreemd is het wel, dat sommige plekken hun kracht ontlenen aan de suggestie dat ze eigenlijk andere plekken zijn. Loop je lekker 's avonds door hartje Den Haag, is de lol ervan dat je het idee hebt door Antwerpen te lopen. Op die manier kom je nooit waar je bent, en ben je nooit waar je wilt wezen. Ook kan het zo zijn dat iedere stad, als je er maar diep genoeg in doordringt, eigenlijk dezelfde stad is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden