Achterlicht

God is geestelijk leider Andries Knevel die zijn gasten aan een spervuur van vragen onderwerpt. God is, in het spelprogramma Allround, de quizmaster die met punten goochelt....

CORNALD MAAS

Fanatieke God-watchers worden tijdens een doorsnee avondje EO teleurgesteld. Hij is er wel, maar hij wordt goed verpakt. Vaak is hij een geneesheer die het onmogelijke mogelijk probeert te maken. En de EO offreert hem een hoop ziektes waar hij zijn tanden in kan zetten.

Jammer alleen dat de almachtige Henk Binnendijk roet in het eten kwam gooien. Hij bevaart, in de nieuwe programmareeks Wereld van verschil, met twaalf mannen de Waddenzee. Gisteren hield hij ze het bijbelverhaal van Jozef voor. Die mannen kwamen pardoes tot bekentenissen. Een van hen vertelde dat hij, na een stukgelopen huwelijk, op een affiche verlossende woorden zag: 'Jezus Is Opgestaan'. Binnendijk: 'Was dat een droom voor jou?' Hij gaf de bemanning ten slotte een levensles mee: 'Het gaat erom dat je ziet dat God een doel heeft. Want Hij helpt je door de problemen heen.'

Plechtige woorden, grote woorden. Ze zouden troost moeten bieden. Maar daar verschijnen weer de beelden uit het Journaal van afgelopen zaterdag. Het kapotte achterlicht van een fiets. Een geschampt paaltje. Mededeling op de deur van de kantine van de voetbalclub: wegens omstandigheden alle wedstrijden afgelast.

Het verhaal stond later in alle kranten: een automobilist, waarschijnlijk onder invloed van drank en pillen, wordt aangehouden. Maar gaat er plotseling vandoor. Dooft de lichten. Geeft gas. En rijdt in op een groepje fietsers. Een man overlijdt in het ziekenhuis; een 23-jarige jongen, sterspeler van de voetbalclub, sterft ter plaatse.

De argeloze Journaal-kijker heeft misschien niet lang stil gestaan bij de anonieme beelden van de verlaten straatweg. Maar voor mij waren die beelden veelbetekenend. Ik kende het verhaal al. Die jongen is de broer van een dierbare vriend. Hij wordt vandaag in Bovenkarspel begraven.

De automobilist is inmiddels aangehouden. Hij zegt zich niks van het ongeval te herinneren. En ik weet, na zo'n avondje EO, dat God geen wonderen kan verrichten. Maar ik denk toch: gaf God die klootzak zijn geheugen maar terug.

Cornald Maas

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden