nieuwsbomenkap

Achterhoeks verzet tegen bomenkap heeft succes: bomenhaag langs N319 mag deels blijven staan

Het Achterhoekse verzet tegen bomenkap heeft succes: een omstreden bomenhaag langs de provinciale weg tussen Ruurlo en Groenlo mag deels blijven staan.

Monumentale bomen langs de N319 tussen Ruurlo en Groenlo in de Achterhoek die op de nominatie stonden om gekapt te worden.Beeld Marcel van den Bergh

De provincie Gelderland heeft de aanvraag voor een kapvergunning voor 343 bomen langs de provinciale weg N319 in de Achterhoek ingetrokken. Tegen de kap van die bomen was veel verzet gerezen onder omwonenden.

De provincie wilde de bomen kappen in het kader van de verkeersveiligheid. De zomereiken langs de weg tussen Ruurlo en Groenlo zouden te dicht op de rijbaan staan. Een aantal omwonenden begon uit protest daartegen een burgerinitiatief. Een petitie tegen de kapplannen werd door 1.800 mensen ondertekend.

De kwestie kwam deze week aan de orde in Provinciale Staten van Gelderland. Naar aanleiding daarvan heeft de provincie besloten de plannen voor de N319 te herzien. 

Gekeken wordt of er alternatieven zijn voor het kappen van bomen, zoals het aanleggen van vangrails. Ook wordt de vitaliteit van bomen in de nieuwe plannen meegenomen. De meeste bomen die op de nominatie stonden om gekapt te worden zijn nog gezond. Er zullen nog steeds bomen worden gekapt, maar waarschijnlijk minder. 

De provincie wil lokale groeperingen betrekken bij de nieuwe plannen. Daarvoor is een informatiecentrum geopend in Ruurlo.

Hoogoplopende emoties zodra het gaat over bomenkap

De bomen langs de weg kappen? De Achterhoek voelt er niets voor 
Om aanrijdingen met bomen te voorkomen wil de provincie Gelderland honderden eiken kappen langs de N319 in ­de Achterhoek. Een burgerinitiatief tegen die ‘Arnhemse betutteling’ krijgt veel steun.

Staatsbosbeheer verkoopt grond in de hoop betere natuur te kunnen aankopen 
Terwijl de discussie over de excessieve bomenkap in Nederland nog gaande is, doet Staatsbosbeheer publiekelijk grond in de verkoop

Natuurmonumenten na peiling onder leden: minder bomen kappen
Natuurmonumenten gaat minder bomen kappen. Dat heeft de natuurorganisatie, een van de grootste bosbeheerders van Nederland, besloten na een raadpleging onder leden en donateurs

Eenzame boomstronk tekent oorlog om het bos
Om de klimaatdoelen te ­halen, moet er in Nederland veel bos bij. Maar om de biodiversiteit te verbeteren, moet er juist bos verdwijnen. Zie hier het dilemma voor natuurorganisaties. Het gaat gepaard met hevige emoties. ‘Het hart is uit het bos.’ 

Emoties over boskap lopen hoog op onder natuurliefhebbers. Wat is er mis mee?
Ruim zestig natuurorganisaties pleiten voor een verbod op kaalkap in bossen. Het verweer van Staatsbosbeheer is dat kappen juist goed is voor de verjonging van het bos zodat onze kleinkinderen ook nog hout kunnen oogsten. Vijf vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden