Achterhaalde gegevens, suggestief beeld in Fitna

Bijna niets is wat het lijkt in de film van Geert Wilders, blijkt uit een analyse van de Volkskrant...

AMSTERDAM Afgelopen week maakte Geert Wilders bekend dat hij in mei in debat gaat met moslims over Fitna, zijn anti-Koranfilm die door miljoenen op het internet is bekeken. Maar wát hebben zij eigenlijk gezien? In Fitna wordt nauwelijks de context van de getoonde beelden gegeven.

de Volkskrant heeft de film van de PVV-leider beeld voor beeld geanalyseerd. Hieruit blijkt dat er meer kanttekeningen te maken zijn dan de gebreken die Wilders de afgelopen weken heeft toegegeven.

Bij het fragment over het stijgende aantal moslims in Nederland gebruikt de politicus cijfers die voor het verschijnen van zijn film door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar beneden zijn bijgesteld. Onduidelijk is ook hoe hij tot het aantal van 54 miljoen moslims in Europa komt. In de 27 landen die de Europese Unie nu telt, wonen naar schatting ruim 16 miljoen moslims.

Van de 32 dreigende krantenkoppen die Wilders in zijn film toont, zijn zeker tien artikelen achteraf fout, achterhaald of suggestief te noemen. Zo zijn de mannen uit de kop ‘Drietal verdacht van plan aanslag’ kort daarna vrijgekomen wegens gebrek aan bewijs. Dit wordt niet vermeld in de film.

In Fitna worden tien buitenlandse moslimgeestelijken sprekend opgevoerd. Maar in de film wordt niet meegedeeld dat een deel van hen is opgepakt. Drie blijken vast te zitten, een is dood en een is verdwenen. Gisteren nog werd de Britse bekeerling Abu Izzadeen – ook in Fitna – veroordeeld tot vierenhalf jaar cel wegens onder meer het aanzetten tot terreur in het buitenland.

Verder is selectief uit preken geciteerd, is een Koranvertaling gebruikt die tot veel kritiek heeft geleid en zijn bloederige beelden van een jaarlijkse sjiitische herdenking gemonteerd rond fragmenten over de moord op Theo van Gogh en vrouwenbesnijdenis. In de film worden zeven fragmenten van anti-Westerse demonstraties getoond. Deze zijn allemaal afkomstig van dezelfde betoging in Londen begin 2006 tegen de Deense cartoons. Circa driehonderd mensen waren daarbij aanwezig. Sommigen droegen protestborden met leuzen als: ‘Wees voorbereid op de echte Holocaust.’

Wilders leunt in Fitna zwaar op twee films die al eerder zijn gemaakt: Obsession, Radical Islam’s War Against the West (2006) en The Violent Oppression of Women in Islam (2007). De eerste film gaat over de dreiging van de islam in het Westen en wil een verband aantonen tussen nazi’s en islamitische extremisten. De film over vrouwenonderdrukking is gemaakt door Robert Spencer, die verschillende programma’s uitvoert voor het Amerikaanse David Horowitz Freedom Center. Dit instituut heeft het Terrorism Awareness Project ontwikkeld, om ‘conservatieve studenten’ intellectueel te wapenen tegen de ‘onheilige alliantie tussen de linkse universiteit en jihadisten’ die de oorlog tegen terrorisme willen ondermijnen.

De meeste beelden die uit het buitenland komen, zijn overgenomen uit Obsession (twaalf fragmenten) en The Violent Oppression of Women in Islam (zes keer).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.