Achterdochtige koning van Curaçao

Mensen uit zijn kring durven alleen anoniem over Emsley Tromp te praten. Zelfs nu zijn positie wankelt.

JEAN MENTENS

Als het over de president van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS) Emsley Tromp gaat, durft niemand met zijn naam in de krant, zijn vrienden niet en zijn vijanden niet. Vrienden zijn bang te worden meegesleurd in zijn mogelijke ondergang. Vijanden zijn sowieso op hun hoede. Over een paar dingen zijn ze het allemaal eens: De intelligente Tromp is een stuntelaar in de menselijke omgang, maar meedogenloos als het om het vergaren van geld en macht gaat. Unaniem noemen ze hem de ware koning van Curaçao.

De beschuldigingen van het Arnhemse Openbaar Ministerie (OM) aan het adres van Tromp in het proces tegen de van miljardenzwendel verdachte John Deuss en zijn First Curaçao International Bank (FCIB), gingen als een schokgolf door de bovenlagen van de Curaçaose samenleving. Tromp zou Deuss' FCIB ten onrechte een bankvergunning hebben verleend en te amicaal met de man zijn omgegaan om te kunnen blijven volhouden dat hij niets van diens malversaties wist.

Nu het OM man en paard noemt, komen ook andere problemen aan het licht. Topfunctionarissen van de centrale bank en commissarissen vallen hem af vanwege een controversiële obligatielening aan het havenbedrijf van St. Maarten. Er wacht hem ook een onderzoek door de Rekenkamer naar een verdachte storting in zijn pensioenfonds. Het zijn twee kwesties die voor de ministers van Financiën de aanleiding vormen om indringend met Tromp te willen praten over diens toekomst en over het functioneren van de gemeenschappelijke centrale bank.

Arme wijk

Emsley Tromp wordt op 9 oktober 1959 geboren in een arm gezin in Willemstad. Hij blijkt een buitengewoon begaafd kind en roetsjt door zijn studies. Hij haalt zijn bachelorsdiploma in Puerto Rico, daarna zijn master, beide met de hoogste cijfers. Zijn PhD in Economics haalt hij cum laude aan de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten. Hij is dan 23 en gaat op Curaçao werken bij de Shell-raffinaderij. In 1985 haalt de Centrale Bank van de Nederlandse Antillen hem met open armen binnen als econoom. Hij is de architect van de zakelijke scheiding tussen de Antillen en Aruba als dat eiland in 1986 de status aparte verkrijgt. De scheiding valt met ettelijke miljoenen in het voordeel uit van Curaçao. In 1991 wordt hij president-directeur van de centrale bank.

Wie Tromp ontmoet, krijgt een zwijgzame man voor zich. Op recepties is hij vertrokken zodra dat met goed fatsoen mogelijk is.

Medewerkers van de bank kennen hem als een waakzaam, zelfs achterdochtig persoon. Bij zijn aantreden als president wordt het gebouw van de bank volgehangen met observatiecamera's. Personen die hem dwarsbomen, worden vroeg of laat scherp en ongenadig afgeserveerd. Hij weet alles, van iedereen.

Als John Deuss aan het begin van de eeuw een poging doet de Cura- çaose Girobank in te lijven, weet hij zich gesteund door Tromp. Er is tegen deze overname echter zoveel oppositie dat de deal niet doorgaat. Deuss stond toen al bekend als zakenman van twijfelachtig allooi.

Als de schatrijke Iraans-Amerikaans zakenman Hushang Ansary zijn oog laat vallen op de Banco di Caribe, verzekeraar Ennia en de Nationale Investeringsbank, verleent Tromp toestemming voor de overname. Niet iedereen is daar blij mee. Een aanzienlijk deel van de Curaçaose financiële sector komt daardoor in de greep van een vriend van de familie Bush en een sponsor van de Republikeinse Partij. Niet iemand die uitblinkt in transparantie.

Bij de Statenverkiezingen van januari 2006 voeren sommige partijen actief campagne om Tromp af te zetten als president van de centrale bank. Met name zijn rentebeleid zou te veel in het voordeel zijn van de banken en ten koste gaan van bedrijven en van burgers met een hypotheek.

De oppositie redt het niet. Pas op 10 oktober 2010 moeten de tradionele partijen, na achttien jaar aan de macht te zijn geweest, plaatsmaken voor een andere coalitie. De Antillen vallen als land uit elkaar. Er blijft wel één centrale bank voor zowel Curaçao als St. Maarten.

Twintig jaar fuctioneert Tromp nu op dezelfde positie. Hij heeft in de loop van de jaren veel verantwoordelijkheden binnen de bank naar zich toegetrokken. Hij is keurmeester van banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsfondsen, trustkantoren en overheids-nv's. Hij heeft een indrukwekkend netwerk om zich heen gesponnen van zakenlieden, (ex-)ministers en (ex-)premiers, hoge ambtenaren en gewezen personeel van de centrale bank.

In Nederland wist hij zich steeds met de meeste egards behandeld door zijn ambtgenoot Duisenberg, later Wellink, door ministers van Financiën en van Koninkrijksrelaties en door Nederlandse premiers.

De partijen die nu in Curaçao aan de macht zijn, maken niet of nauwelijks deel uit van dat netwerk en vinden dat frustrerend. Ze hebben geprobeerd Tromp af te zetten. Die zag plots mensen met weinig bestuurlijke ervaring zich tegen hem keren. Hij opende de aanval door enkele zittende ministers te beschuldigen van corruptie. Die begonnen daarop over de dubieuze storting in zijn pensioenfonds. Een bal ging rollen.

9 oktober 1959

Geboren in Willemstad, Curaçao.

1972

PhD Economics aan de Pennsylvania State University in de Verenigde Staten.

1985-1991

Econoom bij de centrale bank.

1991 - heden

President-directeur van de centrale bank.

CV Emsley Tromp

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden