Achterblijvers lichten hun plaaggeest een beentje

De Britse investeerder Centaurus gedraagt zich voor Nederlandse bedrijven precies zoals de mythische figuur centaur zich in de Griekse oudheid gedroeg....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Voor Ahold stelt de investeerder Centaurus zich haast net zo irritant op. Het fonds heeft samen met zijn Amerikaanse branchegenoot Paulson een belang van 6 procent opgebouwd in het Nederlandse supermarktbedrijf. Volgens het tweetal slaagt Ahold er onder topman Anders Moberg onvoldoende in geld te verdienen voor zijn aandeelhouders; het aandeel Ahold zweeft na het boekhoudschandaal al jaren tussen de 4 en 8 euro. Centaurus en Paulson pleiten daarom voor het opknippen van Ahold in drie losse delen in een poging meer geld te verdienen. Deze oproep had al een effect; maandag ging de koers van Ahold 3 procent omhoog.

Centaurus maakte al eerder faam als activistische belegger. De werkwijze is telkens dezelfde. Het private beleggingsfonds koopt eerst een klein belang in een beursfonds. Vervolgens gaat het stampij maken over de strategie van het bedrijf in de hoop een hogere koers af te dwingen

Tot nog toe heeft Centaurus in Nederland weinig financieel succes weten te halen. Het fonds is aandeelhouder in Versatel en poogt al een jaar lang een hogere verkoopprijs van Tele2 af te dwingen. Hoewel de activistische belegger enkele tussenoverwinningen heeft behaald bij de Amsterdamse Ondernemingskamer – waardoor Tele2 de lastige aandeelhouders niet mag uitroken – heeft Centaurus nog geen cent extra verdiend aan zijn verzet bij Versatel.

Deze week bracht Tele2 een nieuwe truc naar buiten om Centaurus buitenspel te zetten. Het Zweedse telecombedrijf wil een omgekeerde overname uitvoeren, waarbij Versatel de aandelen van Tele2 Nederland overneemt. Versatel blijft zo een officieel beursbedrijf waarin Centaurus aandeelhouder is en blijft. Gezien de akelig lege kas bij Versatel is de vraag of het daarin slaagt.

In de overnamestrijd rond PinkRoccade had Centaurus evenmin een erg gelukkige hand. Nadat de automatiseerder belaagd werd door Getronics en Ordina was Centaurus er als de kippen bij om hogere verkoopprijzen af te dwingen. Zelfs minister Zalm van Financiën wist het beleggingsfonds voor zijn karretje te spannen. Alle ophef leverde uiteindelijk slechts 20 miljoen extra op voor alle aandeelhouders, een toegift die bovendien al erg vroeg in de overnamestrijd binnengehaald werd.

De nieuwe moeder van PinkRoccade, Getronics, kent sindsdien ook een treurige geschiedenis. De automatiseerder die aardig was opgekrabbeld na de schuldencrisis van vlak na het millennium, had bij zijn Italiaanse dochter te maken met fraude en omzetderving. De noodgedwongen verkoop van deze tak bleek onvoldoende om uit de problemen te komen. De omzet en winst zakte in, waarna de koers kelderde. Deze week verkocht Getronics opnieuw een dochter – deze keer de salarisdivisie die ooit tot PinkRoccade behoorde – in een poging de weer opgelopen schuldenpositie af te bouwen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden