Achterban PvdA heeft genoeg van gezeur

PvdA-leider Bos liet zaterdag weten dat de partij moet stoppen met de zelfkastijding. De achterban lijkt het ermee eens...

Van onze verslaggever Philippe Remarque

Zaterdag heeft de belaagde PvdA-leider Bos het woord doen uitgaan dat de PvdA eens moet ophouden met de zelfkastijding, en zich moet richten op klinkende resultaten in het kabinet. Dinsdag al wordt hij op zijn wenken bediend.

Voor het eerst sinds Jan Pronk en de Jonge Socialisten zich tegen Bos keerden, is een deel van de PvdA-achterban bijeen, in het Scheltema-complex te Leiden. Gewone partijleden mogen de nieuwe bewindslieden Plasterk, Vogelaar, Cramer en Dijksma aan de tand voelen.

Even dreigt het vervelend te worden, als een mevrouw opstaat en van de bewindslieden wil weten wat ze tegen de mensen op straat moet zeggen die haar confronteren met PvdA-formatienederlagen als het geblokkeerde Irak-onderzoek. ‘Wat is nou iets dat de PvdA voor de poorten van de hel heeft weggesleept bij de formatie? Ik wil heel graag antwoord, dan kan ik gerust naar bed.’

Maar de bewindslieden weten er meteen een paar te noemen. En de stemming wordt erin gehouden door ex-Kamerlid Niesco Dubbelboer, die een vrolijke spreekstalmeester blijkt.

Dan praten de partijleden in deelsessies keurig over de inhoud van het beleid, zoals Wouter Bos heeft geadviseerd. We zijn immers op de helft van de bekende honderd dagen, waarin het kabinet naar de mensen luistert. Nu zijn de partijleden aan de beurt.

Trouw aan de reputatie van de PvdA heeft de grootste groep ingetekend op de sessie over onderwijs met minister Plasterk. Minister Cramer (VROM) discussieert over broeikasgassen, minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) bedankt een partijlid: ‘Hartstikke goeie tips die je geeft.’ Een groepje onderwijzers deelt zijn zorgen met staatssecretaris Dijksma.

Wie de leden op de Leidse avond aanspreekt, krijgt niet de indruk van een partij die van haar leider af wil. ‘Flauwekul. We moeten ze nu juist de kans geven om resultaten de halen’, zegt de een. ‘Typisch PvdA. We moeten eens ophouden met zeiken en niet kijken wie precies wat fout heeft gedaan in de campagne’, meent een ander.

In de Kamerfractie van de PvdA denken ze er hetzelfde over, zo blijkt bij een rondgang eerder op de dag. ‘Ik vind het gezeur. We hebben het aan Wouter te danken dat we hier zitten en het verschil maken’, zegt Hans Spekman. ‘Kunnen we iets voor de mensen betekenen? Ja. We moeten niet constant bezig zijn met de poppetjes.’

Oudgediende Ferd Crone: ‘Wat kun je in vijftig dagen nu helemaal beslissen? In de zomer, als veel plannen bekend worden, zullen de mensen zeggen: Goh, dat is meer dan we verwachtten.’

Volgens partijvoorzitter Van Hulten leeft de kritiek op Bos niet breed. ‘De leden zeggen eerder: gaan jullie eens aan de slag. Natuurlijk zijn er mensen teleurgesteld. Maar de beste manier om terug te vechten is laten zien dat regeren loont.’ Om dat alvast te vieren, eindigt de avond geanimeerd bij de biertap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden