Achterban FNV vindt ton salaris voor nieuwe voorzitter niet te veel

AMSTERDAM - Hebben de 1,1 miljoen leden van de FNV de gematigde interim-manager Ton Heerts gekozen tot voorzitter, of hebben ze liever de radicalere Corrie van Brenk, voorzitter van de Abvakabo? Een notaris maakt dat vanmorgen om tien uur bekend in de voormalige Van Nellefabriek in Rotterdam.


Hoe dan ook, de opvolger van Agnes Jongerius - gesneuveld in de ruzie over het voor de vakbeweging mislukte pensioenakkoord van 2011 - strijkt een salaris op van iets meer dan 100 duizend euro, inclusief vakantietoeslag, eindejaarsuitkering, levensloopregeling en onkostenvergoeding. De voorzitter heeft ook een auto met chauffeur ter beschikking. Als Van Brenk wordt gekozen, gaat ze er in inkomen nauwelijks op vooruit. De voorzitters van de grote FNV-bonden Abvakabo en Bondgenoten beuren ruim 90 duizend euro.


Een rondgang in de polder leert dat alle vakbondsbonzen ruim onder de balkenendenorm van 193 duizend euro blijven. De vakbeweging zelf vindt die norm een prima salaris voor wie in de (semi)publieke sector werkt. Ook het CNV (340 duizend leden) betaalt zijn voorzitter, Jaap Smit, ongeveer een ton per jaar. In die buurt komen ook de voormannen van de kleinere vakcentrale MHP (120 duizend leden). Duovoorzitter Bob van der Wal, personeelsmanager bij de KLM, wordt door zijn werkgever 'beschikbaar gesteld' voor het vakbondswerk en heeft ook een auto van zijn 'oude' werkgever. Zijn collega Reginald Visser, met pensioen, strijkt als kleine zelfstandige 45 duizend euro per jaar op voor twee tot drie dagen werk per week. Gereden kilometers kan hij declareren.


De FNV-achterban lijkt een ton eerder te weinig dan te veel te vinden. 'Ik zou het graag zelf hebben, maar als ik het vergelijk met wat de directie bij ons krijgt, 300 duizend euro, verdient de voorzitter weinig', zegt An Suisse, thuiszorgmedewerkster in Schiedam. Door de uitbestedingen in de thuiszorg werd haar uurloon verlaagd van 12 euro 53 naar 10 euro 27 bruto.


'Ik had meer verwacht', zegt student Sander Breur, die namens FNV Jong in het voorlopig ledenparlement heeft gezeten en werkt om zijn master elementaire deeltjesfysica te bekostigen. 'Als je ziet wat er in de bankensector wordt verdiend, had ik verwacht dat de voorzitter meer richting balkenendenorm zou verdienen. Gezien de inzet is het een koopje, maar het gaat dan ook om een baan die je doet vanuit de idealen.' Alleen vanuit FNV Havens klinkt een kritisch geluid. 'Veel hè, voor iemand die een beetje in de polder loopt te lummelen', zegt Niek Stam van FNV Havens, die iets meer dan 60 duizend euro verdient, een inkomen waarmee ook een havenwerker thuis komt.


Wiebe Draijer lijkt de grootverdiener in de polder. De voorzitter van de SER verdient een ministerssalaris: 144.108 euro per jaar inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De werkgeversorganisaties willen niet bekend maken hoeveel hun voormannen verdienen. 'Dat dient geen enkel doel', zegt de woordvoerder van VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden