Achterban ChristenUnie ziet 'Kunduz' niet zitten

De politiemissie in het Afghaanse Kunduz komt op losse schroeven te staan nu de fractie van de CU zwaar onder druk staat tegen te stemmen.

DEN HAAG -Een grote meerderheid van de achterban van de ChristenUnie is tegen de politiemissie naar Kunduz. Met dat nieuws begon de oppositiepartij zaterdag aan haar 'vriendendag' in het gebouw van de Tweede Kamer.


Het Nederlands Dagblad- zeer goed gelezen in kringen van de ChristenUnie - had de gemoederen onder de kiezers in kaart gebracht. Uit de peiling bleek dat tweederde van de achterban geen heil in de missie ziet. Het standpunt van de ChristenUnie in de Tweede Kamer kan van doorslaggevende betekenis zijn, omdat premier Rutte voor een meerderheid afhankelijk is van oppositiepartijen - die alle hun aarzelingen hebben.


ChristenUnie-leider André Rouvoet en Kamerlid Joël Voordewind, die 'Afghanistan' in zijn portefeuille heeft, verzekerden zaterdag dat zij nog niet hebben besloten. 'Wij willen vandaag luisteren', zei Rouvoet tegen de partijleden die naar Den Haag waren gekomen. 'Wij hebben nog geen conclusies getrokken, en nemen mee wat u vandaag zegt.'


Als de mening van de leden in de Thorbeckezaal maatgevend is voor hoe de fractie komende donderdag stemt, dan kan Rutte de steun van de ChristenUnie wel op zijn buik schrijven. Verreweg de meeste partijleden in de Thorbeckezaal hebben levensgrote twijfels bij de missie. 'Moeten we ons niet eerst afvragen of we wel in de strategie van de Verenigde Staten geloven?', wilde Maarten Balk uit Rotterdam van Rouvoet weten.


'Hoe kunnen 170 duizend politie-agenten in Afghanistan nou een eenheid worden?', vroeg meneer Holing uit Krimpen aan de IJssel. 'Dat lukt de Nederlandse politie al niet. Straks zijn ze allemaal bewapend en hebben een uniformpje aan, het is volstrekt belachelijk.' André Rouvoet zei 'de twijfels en de aarzelingen' te herkennen. Maar daar staat tegenover dat Rouvoet ook 'veel bijval had gezien.' Een argument dat in ChristenUnie-kringen veel weerklank vindt, werd verwoord door Klaas van der Tempel. 'Wij kunnen hier in vrijheid met elkaar praten omdat we al 60 jaar profiteren dat we lid zijn van de NAVO. We moeten ook bereid om aan de NAVO bij te dragen. Wij zijn op dit moment de enige lidstaat die niets in Afghanistan doet.', zei de voormalige ambassadeur in Kazachstan.


Het werd zaterdag niet uitgesproken, maar voor de partij telt nog een overweging. De vorige minister van Defensie, onder wiens leiding een groot deel van de Uruzgan-missie werd uitgevoerd, was van ChristenUnie-huize: Eimert van Middelkoop. Hoe geloofwaardig komt de partij over als zij wel als regeringspartij verantwoordelijkheid in een kabinet wilde nemen voor een vechtmissie, maar als oppositiepartij tegen een politiemissie zou stemmen?


'Ik heb nog nooit meegemaakt dat een meerderheid van de achterban bij een militaire missie zei: dit ziet er allemaal goed uit', zei Voordewind. Vandaag kan hij eerst de veiligheidsanalyse van de MIVD inzien, waarop een lange hoorzitting met allerhande betrokkenen volgt. Woensdag en donderdag debatteert de Kamer met de regering, en dan zal moeten blijken of Rutte een meerderheid in de Kamer achter de missie krijgt.


Tot die tijd blijft de ChristenUnie wikken en wegen. Tenzij deze opmerking van Rouvoet letterlijk genomen moet worden: 'Welke verantwoordelijkheid nemen we op ons als we het niet doen?'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden