Achter het alledaagse

BEREND JAN BOCKTING

Waar de van oorsprong Australische Peter Weir (1944) ook films maakt, hij is bijna altijd trouw gebleven aan zijn fascinatie: die voor het mysterieuze dat achter het alledaagse schuilt. En dat maakt zijn films altijd net iets intrigerender (zie bijvoorbeeld Witness en The Truman Show). Zo ook zijn eerste Hollywoodfilm, waarin een nog frisse Mel Gibson de nieuwe Indonesische correspondent is van een Australische omroep. Hij arriveert in 1965 in Jakarta, waar het onder Soekarno borrelt en rommelt en waar hij een opwindend en gevaarlijk jaar zal beleven, inclusief een stomende liefdesaffaire. De meerwaarde schuilt in het raadselachtige personage Billy Kwan, de feitelijke verteller van het verhaal. Hij is cameraman, lilliputter en filosoof, ontfermt zich over de onervaren Gibson en tracht hem - en zodoende ons - in te wijden in het reilen en zeilen van een ver van ons westers begrip staande maatschappij. Het mannelijke personage Kwan wordt fascinerend belichaamd door actrice Linda Hunt (Carnivale), die er een Oscar mee won.

The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982)

BBC 1, 01.15-03.05 uur.

Aliens

(James Cameron, 1986) De films in de Alien-serie zijn uitzonderlijk in het sciencefictiongenre, omdat de hoofdrol is weggelegd voor een vrouw, gespeeld door Sigourney Weaver. Ook de reptielachtige buitenaardse wezens waartegen zij het moet opnemen, lijken vrouwelijk. Het zijn gevaarlijke wijfjes, met reproductie als enige doel. Hun voortplantingsmethode verschilt per aflevering. In de eerste film gebruikten zij mensen als dragers voor hun parasitaire kroost, in de tweede, Aliens, hebben ze een soort reusachtige, kleverige, ondergrondse baarmoeder gemaakt. Weaver gaat met hulp van een commando-eenheid de strijd aan en toont intussen, door zich over een klein meisje te ontfermen, dat ook zij een moederlijke kant heeft. Dit actierijke deel, waarin Hollywood-wonderboy James Cameron het stokje overnam van Ridley Scott, is ijzersterk. Ook zonder het origineel gezien te hebben, is de dappere strijd van Weaver en haar commando tegen de boosaardige buitenaardse wezens prima te volgen.

RTL 7, 22.50-01.35 uur.

Ocean's Thirteen

(Steven Soderbergh, 2007) Dit derde en laatste deel van de succesvolle heist-reeks draait om wraak. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en al die andere knappe kerels dragen weer de puikste pakken en de fraaiste zonnebrillen. En verder? Verder niets. Gewoon lekker pretentieloos naar de sterren gluren in film over boeven, Las Vegas en oplichterij.

Veronica, 20.30-23.00 uur.

The Firm

(Sydney Pollack, 1993) De in 2008 op 73-jarige leeftijd overleden Sydney Pollack liet een oeuvre (This Property is Condemned, They Shoot Horses, Don't They?, Bobby Deerfield) na om je vingers bij af te likken. Het vanavond uitgezonden The Firm is niet eens zijn beste film, maar wel een ijzersterke genrefilm. Een sterrencast laat de ruim tweeënhalf uur die de John Grisham-verfilming duurt voorbij vliegen. Tom Cruise is in zijn element als de net aan Harvard afgestuurde veelbelovende rechtenstudent Mitch, die een aanlokkelijk aanbod krijgt van het advocatenkantoor uit de titel. Al snel blijkt er iets niet helemaal in orde te zijn met de cliëntèle van de firma, en met de firma zelf ook niet.

RTL 8, 20.30-23.40 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden