ACHTER DE KOMMA

Beleggen in kunst en antiek is een hachelijke zaak. Wie bij een handelaar in deze goederen een aankoop doet, is in een mum van tijd de helft van zijn belegging kwijt....

De vraag naar buitenlands brood laat ook de grondstofleveranciers niet ongemoeid. Die zetten complete 'buitenland-lijnen' op om bakkers met nieuwe mixen te verrassen. Zo heeft Koopmans Meel naast Duits en Frans brood nu ook een mix 'voor de broodsoorten uit de landen rond de Midellandse Zee' (Turkije, Marokko en Egypte) op de markt gebracht.

Met die mixen moeten de bakkers dan weer creatief aan de slag. Een leverancier: 'Het leuke is dat bakkers met ons produkt weer nieuwe dingen verzinnen. Een Turks brood doorsnijden en de twee helften als pizzabodem gebruiken bijvoorbeeld.'

'Buitenland is in. Voor de Nederlandse bakkers een buitenkans', concludeert het vakblad optimistisch.

Alleen ING valt op

in ranglijst mondiale

dienstverleners

Met negen vermeldingen scoort Nederland een tiende plaats in weer een nieuwe ranglijst van multinationale ondernemingen: de mondiale top-500 van dienstverlenende bedrijven, opgesteld door het Amerikaanse zakenblad Fortune. Onder dat begrip rekent het blad een grote variëteit aan ondernemingen: handelsbedrijven als SHV, winkelketens als Ahold, banken en verzekeraars, transportbedrijven en telecommunicatie-bedrijven.

Nederland eindigt met negen vermeldingen achter Zwitserland (12) en Spanje (14), maar net voor Australië (7) en België (6). De Nederlandse Antillen komen met twee vermeldingen uit de bus: het SHVconcern van de familie Fentener van Vlissingen en de technische onderneming Schlumberger. De eerste kan bij Nederland worden geteld, de tweede niet.

Vooral op het financieëe terrein doen Nederlandse bedrijven van zich spreken. ING, Fortis en Aegon staan in de ranglijst over 1993 alledrie in de top-25 bij de bank-verzekeraars. ING haalt met een balanstotaal van 174 miljard dollar zelfs de derde plaats, achter twee Amerikaanse reuzen. Die positie bekleedde de ING Groep ook al in 1992.

Met een veel groter balanstotaal, namelijk 252 miljard dollar, komt ABN Amro niet verder dan een bescheiden 23ste plaats onder de bankinstellingen; één plaatsje terug ten opzichte van vorig jaar. Op die ranglijst weet de Rabo zich maar net te scharen onder de eerste vijftig: de Rabo verloor vier plaatsen ten opzichte van 1992 en komt uit op de laatste positie.

Het bankenlijstje illustreert de dominantie van Japan, dat goed is voor 140 van de top-500 bedrijven. Onder de tien grootste banken bevinden zich maar liefst acht Japanse instellingen, aangevoerd door de Fuji Bank, waarvan het balanstotaal ruim twee keer zo groot is als dat van ABN Amro. Die rollen worden echter omgedraaid, wanneer gelet wordt op de winstgevendheid: Fuji Bank komt niet verder dan een plaats in de middenmoot, terwijl ABN Amro als elfde staat genoteerd.

Buiten ING is er voor geen enkel Nederlands bedrijf een topplaats binnen de eigen bedrijfstak weggelegd: Ahold won vier plaatsen onder de detailhandelsconcern tot de zestiende plek; de KLM bleef in de sector transport op nummer 38 steken; een verlies van vier plaatsen, maar nog ruim boven het op de 49ste plaats verblijvende Nedlloyd. KPN, grappig genoeg door Fortune aangeduid als Royal PTT Nederland, bungelt bij de openbaar nuts-bedrijven onderaan op plek 47, een verlies van 13 plaatsen. Met ruim 94 duizend werknemers behoort de PTT wel tot de 48ste werkgever onder de top-500 bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden