Acht vragen aan Máxima en Willem Alexander

De chatsessie met Willem-Alexander en Máxima is jammerlijk in het honderd gelopen, zeer tot mijn ongenoegen. Daar zit ik dan met alle zorgvuldig voorbereide vragen die ik aan het toekomstige bruidspaar had willen stellen....

Hoogheden, graag alsnog uw reactie via onderstaand email-adres. Enkele vragen heb ik later verzonnen, vanwege de actualiteit.

- W.A., houdt u van voetbal? Ik heb er eigenlijk nooit iets van gemerkt, op wat toevallige bezoekjes aan wedstrijden na.

En wat kunt u zich herinneren van de zomer van 1974 toen u in de tuin van Paleis Soestdijk door Wim Suurbier in een beker werd gehesen en premier Den Uyl de polonaise van de internationals aanvoerde?

Beschouwt u de nederlaag in de finale tegen West-Duitsland net zoals ik als een zwarte bladzijde in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis? Of is dit geen echte ramp, maar slechts een voetnoot in de geschiedschrijving over ons volk?

- Máxima, kunt u bij uw vader eens informeren hoe het precies zit met het omkoopschandaal ten tijde van het WK in 1978 in uw geboorteland? Dat uw vader naast dictator Videla stond tijdens de prijsuitreiking is genoegzaam bekend, maar over de omkoping van Peru door Argentinië bestaan nog veel vragen.

Naar alle waarschijnlijkheid betaalde Argentinië indertijd twee scheepsladingen graan aan het arme Peru om zo een vrije doortocht naar de finale (tegen Nederland) te krijgen. Uw vader was indertijd staatssecretaris van Landbouw. Wat heeft u van hem gehoord over deze illegale transactie?

- W.A., begint u zich ook zo verschrikkelijk te ergeren aan die potsierlijke, tot mislukken gedoemde pogingen van Johan Derksen om Johan Cruijff aan de macht te krijgen, bij Ajax of Oranje of waar dan ook?

En vindt u het alleen daarom al ook zo geweldig dat die hele Cruijff-bende, die kritiekloze slaafjes die ieder woord uit Barcelona vreten, met de benoeming van Dick Advocaat tot bondscoach een smadelijke nederlaag heeft geleden?

Henk Kesler zwaar onder vuur, kopte Derksen deze week in Voetbal International. (Henk Kesler is die grijze, zuinig kijkende man die u weleens heeft ontmoet bij een voetbalwedstrijd.)

Oh ja? Onder vuur? Bij wie dan? Ik geef u het antwoord: bij Derksen, en alleen bij Derksen.

De journalistiek misbruiken voor een vunzig machtsspelletje en daarbij KNVB-directeur Kesler afschilderen als een onbekwame idioot, en intussen maar die goedkope meninkjes blijven verkondigen in tv-programma's die door niemand behalve door mij en een paar collega's worden bekeken, ik word er zo langzamerhand onpasselijk van. U ook?

- W.A., heeft u ook in het geheel geen medelijden met Jaap Stam?

- W.A., Frank van den Wall Bake heeft mij benoemd tot sportjournalist van het jaar. Is dit een dubieuze onderscheiding of juist een eervolle?

Daarbij moet u weten dat ik in mijn verslag van de wedstrijd Freiburg - Feyenoord de verkeerde Leonardo een doelpunt liet maken en dat ik, jumping to conclusions, in het eerste bericht over de nacht van Kopenhagen zonder voorbehoud over een seksschandaal schreef waar vermeend seksschandaal had moeten staan. Dat zijn geen zaken om trots op te zijn.

Daarentegen stelde ik de KNVB al in december voor Dick Advocaat én Willem van Hanegem Oranje te laten leiden. Lof ook voor collega Bert Wagendorp, de onbezoldigde campagneleider van de actie Willem van Hanegem bondscoach! Altijd prettig om te merken dat jouw krant de zaken aantoonbaar kan beïnvloeden.

Hulde trouwens voor De Telegraaf die in het nieuws over de benoemingen van de bondscoaches al wekenlang ver voorop loopt en alle andere kranten vernietigend heeft verslagen. Het is bijna alsof de krant zelf zitting heeft in de Raad van Toezicht van de KNVB!

- Máxima, om hier in Portugal de tijd te doden heb ik de column van Ellen van Langen op de sportpagina van De Telegraaf gelezen. Bent u het met haar eens dat de string 'het meest comfortabele ondergoed aller tijden is' en de uitvinding van de eeuw, 'op de vaatwasser na?'

- W.A., beetje tevreden over de loting van Nederland voor het Europees Kampioenschap in Portugal in 2004? Tsjechië is lastig, maar altijd nog beter dan Frankrijk of Duitsland, en Wit-Rusland, Moldavië en Oostenrijk stellen niet veel voor.

KNVB-voorzitter Sprengers maakte in Porto een zeer tevreden indruk. Dat je in de Moldavische hoofdstad Chisinau op je hotelkamer dag en nacht wordt gebeld door onbekende dames ('Do you want company?') wist hij niet. Ik begreep het wel, van die vrouwen, want Moldavië is het armste land van Europa.

- Máxima, vindt u ook niet dat Nederlandse kranten een voorbeeld kunnen nemen aan Spaanse, niet vanwege de taal, maar vanwege het gedegen speurwerk?

De rekening van de vermeende orgie van vijf spelers van Barcelona, onder wie twee Nederlanders, op kamer 821 (Marca) of 810 (concurrent AS) bedroeg 4800 euro. Eén speler zou dat bedrag met zijn creditcard hebben betaald.

Nader onderzoek van een radiostation bracht aan het licht dat de gast in kamer 821 onschuldig was. Antonio Marfil had slechts voor 90 eurocent getelefoneerd, voor 6,02 ontbeten en voor 8,42 cola en water gedronken.

Barcelona ontkende alles en daagde de (Madrileense) media uit met bewijzen te komen. Die bleven achterwege. Maar er is al met stront gesmeten en die ruim je niet zomaar op, zei trainer Rexach.

Zelf oordeel ik liever niet, ik zie de afkeurende blikken van de dominees in de sportjournalistiek al weer voor me, maar wat is uw mening over deze affaire?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.