Acht ronden van pure macht

HEERENVEEN - Na de historische vijfde achtereenvolgende zege van 500-meterman Jan Smeekens was er de originele 'vier op een rij' van de nationale ploegachtervolgers. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij waren in een halfleeg Thialf oppermachtig in de race over acht ronden.


Het vertoon van het trio op de eerste dag van de wereldbekerfinales paste naadloos bij de kracht van Nederland. Geen land kan zoveel gelijkwaardige schaatsers aan de start brengen als Nederland. Om niet eeuwig en altijd te blijven puzzelen, bracht achtervolgingscoach Arie Koops vorige week een olympische selectie naar buiten.


Hij heeft in de aanloop naar de Winterspelen van Sotsji (2014) bij de mannen gekozen voor een kwartet kandidaten om de driemansformatie te bezetten. Naast de onomstreden kopman Kramer - een ware locomotief - zijn daar de vaste secondanten Blokhuijsen en Verweij. Blokhuijsen schaatst voor Kramers team, TVM. Verweij is van plan terug te keren op dat oude nest. De vierde man in de nationale selectie is Jorrit Bergsma, een echte stayer uit de BAM-ploeg van coach Jillert Anema.


Vorige week in Erfurt werd Bergsma, bij afwezigheid van Blokhuijsen, in de basis opgenomen. Dat gebeurde ook al in Astana. Toen verving hij Kramer, die een weekeinde rust kreeg. Beide keren was het op het eindresultaat niet van invloed. De Nederlanders wonnen. In Erfurt ging er echter van alles mis in de aflossingen van het team. Het trio Kramer, Verweij en Bergsma oogde weinig geolied.


Vrijdag, na een gesmeerde operatie, kwam die verrichting weer ter sprake. Dat de ideale opstelling nu wel gevonden was, werd geopperd na de zege van het drietal dat vorig jaar, in dezelfde ijshal, de wereldtitel greep. Kramer, Blokhuijsen en Verweij wonnen toen in de tijd van 3.41,43.


Bij de opening van het wereldbekerseizoen, in november, was er weer een overwinning van dat drietal in Thialf. De winnende tijd bedroeg toen 3.39,76, een baanrecord.


Na de 3.40,64 van vrijdagavond, tot stand gekomen door een fraai en vlak schema, werd weer gefilosofeerd over de totstandkoming van de ware opstelling voor de Spelen. Het werd door Sven Kramer persoonlijk afgehouden. 'We hebben een goed viertal. En deze drie zijn iets beter op elkaar ingespeeld', zo nam hij provinciegenoot Bergsma in bescherming.


Bergsma moest in Erfurt betalen voor de inspanning op de 10 kilometer, van de dag tevoren. Kramer: 'Met Jorrit erbij kunnen we ook een 3.40 rijden. Maar dat doen we dan op een andere manier.'


De finish zou dan iets scherper kunnen zijn. Bergsma is een diesel die even nodig heeft om op temperatuur te komen. Blokhuijsen en Verweij hebben snelheid uit hun 1.500 meters. Die wenden ze aan om Kramer te ondersteunen.


Kramer, die zijn onomwonden steun heeft uitgesproken voor het olympische project, gaf als een ware aanvoerder van het team hoog op van de hulp van zijn ploeggenoten bij het voltooien van de acht rondjes. 'De kracht van ons team is dat niet meer alles op mijn schouders rust. We komen een evenredig aantal keren op kop.'


Er waren tijden dat Kramer soms vijf van de acht ronden aan kop sleurde. Vrijdag deed hij twee porties. Het verloop van de race was uitermate in evenwicht. Zelfs een aanval van de Koreanen bracht de Nederlanders niet van slag. Er werd in elke halve ronde (er wordt tweemaal getimed per ronde) een '13' op de chronometers gebracht.


'Ik ben vooral daarover uiterst tevreden', sprak coach Koops die ook zijn vrouwen (Wüst, Leenstra en De Vries) de wereldbeker zag grijpen. Koops waakt ervoor zich rijk te rekenen. Ja, de Nederlandse mannen willen volgend jaar in Sotsji goud winnen en zullen dat ook wel doen. Maar bij twee achtereenvolgende Spelen hadden de Nederlanders zich vooraf al rijk gerekend.


In 2006 (Turijn) stapte Kramer op een blokje en was er niet meer dan brons. In Vancouver vier jaar later was er door een matige opstelling en rommelige uitvoering een kopie van die uitslag. Daarna werd door de Nederlanders gezworen dat het in 2014 allemaal anders zou moeten worden.


Sponsor KPN stelde een groot bedrag beschikbaar. Wielerploegbaas Theo de Rooij werd twee jaar geleden voor dat project aangetrokken. Nu hij zo in opspraak is door de dopingperikelen bij het voormalige Rabo, is er dankbaarheid bij de schaatsbond dat een eigen werknemer (Koops) de leiding heeft gekregen.


Van twee teams één maken, dat was de opzet van de nieuwste sponsordeal in het schaatswereld. Vier schaatsers van de sponsorloze formatie van coach Jan van Veen werden vrijdag officieel ondergebracht in het ruim bemande Corendonteam van de coaches Renate Groenewold en Peter Kolder. De reorganisatie kost acht van de elf schaatsers uit het team hun positie. Alleen het drietal Marije Joling, Jorien Voorhuis en Annouk van der Weijden mag blijven. Carlijn Achtereekte, Natasja Bruintjes, Floor van den Brandt, Roxanne van Hemert en de mannen Van Zeijl, Van der Vinne, Nauta en Bervoets moeten plaats maken. Het vernieuwde team wordt per 1 mei aangestuurd door Jan van Veen. Hij werkt samen met Kolder en Groenewold, maar meldde in zijn eerste gesprek met de sponsor dat hij 'technisch eindverantwoordelijk' wilde zijn. Hij schrijft de schema's en wil niet met drie mensen op het ijs. 'Want dat is dikke chaos', zei de Drentse trainer die bijna een seizoen lang zonder sponsor moest werken. De nieuwe constellatie beschrijft Van Veen als 'een natuurlijk huwelijk'. Corendon had het geld en de structuur, maar te weinig talent. Van Veen kon bogen op successen en schaatsers met de potentie om de Olympische Winterspelen van Sotsji van volgend jaar te halen. Met Van Veen komen Marrit Leenstra, Lotte van Beek, Maurice Vriend en Renz Rotteveel over.


Van Veen baas van vernieuwde Corendonploeg


Sven Kramer kopman van de achtervolgers


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden