NieuwsProvinciale Statenverkiezingen

Acht opvallende conclusies over de Provinciale Statenverkiezingen

Voor het eerst zijn gedetailleerde uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen van 340 van de 355 gemeenten toegankelijk. Dit zijn de opvallendste conclusies:

Beeld Nilou Monster

Bij acht stembureaus in Volendam behaalde Forum voor Democratie een absolute meerderheid. Het stemlokaal van de basisschool Blokwhere leverde voor FvD met 61,3 procent van de kiezers het beste resultaat op.

In stembureau Ontmoetingscentrum ‘De Pracht’ in Waalre kwamen met 2.664 stemmers de meeste kiezers opdagen.

Het rustigste stembureau stond in Albrandswaard. In stembureau FPC De Kijvelanden kwamen slechts 25 kiezers langs.

Hoe stemt uw buurt? Bekijk hier de uitslag per stembureau.

Bij stembureaus waar veel ongeldige stemmen werden uitgebracht, is Denk vaak de winnende partij. De meeste ongeldige stemmen zijn uitgebracht in het Rotterdamse stembureau Wijkkantoor Wolphaertsbocht, waar 4 procent van de stemmen ongeldig bleek. Gemiddeld is slechts 0,3 procent van de stemmen ongeldig.

De meeste blanco stemmen zijn uitgebracht in stembureau Antoniuskerk in Utrecht; 34 stemmen ten opzichte van 697 geldige stemmen, ruim 4,5 procent. Gemiddeld werd er 0,3 procent blanco stemmen uitgebracht.

Stembureau Multifunctionele accommodatie Terwolde in Voorst weerspiegelde het beste de landelijke uitslag. De 927 kiezers stemden nagenoeg hetzelfde als in heel Nederland.

Het meest versnipperde stembureau bevindt zich in Middelburg, De Ontmoetingskerk. De grootste partij aldaar – de PvdA – haalde met 11 procent van de stemmen de laagste score voor een winnende partij.

De SGP wist in heel Nederland de grootste overwinning te behalen in één stembureau. In woonzorgcentrum Nebo in Zwijndrecht ging 92,6 procent van de 122 stemmen naar deze partij.

Verantwoording

de Volkskrant, Open State Foundation en Pointer van KRO-NCRV hebben van 340 van de 355 gemeenten de uitslagen voor de provincialestatenverkiezingen per stembureau weten te verzamelen. Dankzij deze informatie is na te gaan hoe in een bepaalde buurt gemiddeld is gestemd. Ook is per partij in beeld te brengen hoeveel stemmen die in elk van de stembureaus in Nederland heeft gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden