Acht millimeter

Het was een kort bericht, maar het maakte associaties met spanning, sensatie en felgekleurde cocktails bij me los, zoals berichten over de wereld van luchtvaart dan altijd bij me doen.

Aaf Brandt Corstius

Een KLM-stewardess is ontslagen omdat haar haar acht millimeter te kort is. Nu moet ik erbij vermelden dat haar totale haarlengte maar twee millimeter is. Dus dat u niet denkt: meet de KLM die heerlijke, lange, blonde lokken van hun stewardessen zó strikt op?


Het nieuwtje gaf mij een moreel dilemma. Is dat terecht, zo'n ontslag? Ja, want in het handboek van de KLM dat je haar langer moet zijn dan één centimeter. Nee, want ik ben voor de vrijheid van meningsuiting, ook via kapsels. En ik vind het als passagier wel verfrissend om door een soort Sinead O'Connor gevraagd te worden of ik een hygiënisch doekje en een zakje gebrande amandelen wil.


Afgezien van het morele dilemma gaf het bericht me vooral veel fantasieën over hoe dat ontslag nou echt gegaan was. In een bijzin stond namelijk dat Ilse Hesselberth al jaren bij KLM werkte met haar acht millimeter te korte haartjes, en daar nooit op aangesproken was - totdat een van haar collega's in 2005 een klacht had ingediend.


Roddel en achterklap in de pantry. Dacht ik meteen. Ik vermoed altijd, als ik die perfect gecoiffeerde stewardessen bezig zie in het gangpad, en ze met dat professionele gebaar van gestrekte wijsvinger en middelvinger de nooduitgangen aanwijzen, dat ze ondanks die prachtige façade opereren in een slangenkuil van haat en nijd.


Ten eerste natuurlijk vanwege de onstuimige affaires die zich altijd onder cabinepersoneel schijnen af te spelen. Dan zijn er nog de voortdurende jetlags en bovengenoemde felgekleurde cocktails waar iedereen kribbig en katerig van wordt. En stewardessen moeten belachelijk veel uren met elkaar doorbrengen in een piepkleine ruimte - de pantry - zonder frisse lucht en met veel voedselgeurtjes.


Wat een omstandigheden om met je collega's in te verkeren. In die tijd gaat er van alles borrelen en broeien. Culminerend in, bijvoorbeeld, hoogoplopende ressentimenten over het kapsel van een collegaatje dat acht millimeter te kort is.


Achter dit nieuwtje gaat een tragisch verhaal van epische proporties schuil. Dat moet. Ik hoop dat Ilse Hesselberth daar voor ons een boek over wil schrijven.


Aaf Brandt Corstius


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden