Acht jaar cel voor ‘tennisvader’

Een vader die tientallen tegenstanders van zijn tennissende kinderen heeft gedrogeerd, is door de Franse justitie veroordeeld tot acht jaar gevangenis....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Volgens de officier van justitie was vader Fauviau ‘een man op drift’ die leefde in ‘een wereld zonder grenzen’. Hij had zijn leven in dienst gesteld van de tennisloopbaan van zijn kinderen, en heeft volgens een psychiatrisch rapport een ‘narcistische persoonlijkheid’.

Vader Fauviau deed bij 27 jonge tennissers stiekem Temesta, een angsten onderdrukkend medicijn, in hun drinkwater. Als bijwerkingen kan dat plotselinge, grote vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid tot gevolg hebben.

Alle tegenstanders hadden klachten tijdens of na de wedstrijd, sommigen moesten zelfs naar het ziekenhuis overgebracht worden.

Fauviau liep pas tegen de lamp toen tennisleraar Alexandre Lagardère zes uur na een wedstrijd tegen zoon Maxime met zijn auto verongelukte. De autopsie bracht de aanwezigheid van Temesta in zijn bloed aan het licht. Andere spelers die tegen Maxime hadden gespeeld, zetten justitie op het juiste spoor. Eén getuige had gezien hoe de vader met een waterfles had gerommeld.

Volgens de advocaat van de vader leed de jong afgezwaaide militair onder ‘verschrikkelijke angsten’ over de resultaten van zijn zoon en dochter. Hij trainde hen zelf, maar kon hun wedstrijden niet of nauwelijks aanzien door de spanning.

De ‘omgekeerde doping’, zoals de officier van justitie Fauviaus praktijken noemde, paste hij ook toe wanneer het niet bepaald nodig was. Zoon Maxime, een goede, regionale amateurtennisser, speelde ook wedstrijden van ondergeschikt belang, maar niettemin werden zijn tegenstanders gedrogeerd. Dat deed de vader ook bij enkele meisjes die beduidend zwakker speelden dan dochter Valentine, die als 13-jarige een van de beste speelsters van Frankrijk in haar leeftijdscategorie was. De dochter probeert nu alsnog op eigen kracht haar wedstrijden te winnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden