Nieuws

Acht doden na schietpartij bij synagoge in Jeruzalem

Bij het verlaten van een synagoge in een Joodse buitenwijk in Oost-Jeruzalem zijn vrijdag zeven mensen omgekomen bij een schietpartij. Drie anderen raakten gewond, zo zou de Israëlische politie hebben bevestigd. De schutter werd gedood door agenten.

Carlijne Vos
Hulpdiensten evacueren een slachtoffer van de schietpartij.  Beeld AP
Hulpdiensten evacueren een slachtoffer van de schietpartij.Beeld AP

De schutter, die in zijn auto had zitten wachten, opende het vuur toen mensen het gebedshuis in de wijk Neve Yaakov verlieten na de sabbatviering. Hij werd doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten. Over de dader of zijn motief was vrijdagavond nog weinig bekend. Het zou om een 21-jarige Palestijn uit Oost-Jeruzalem gaan.

Hamas zei in een verklaring dat de terreurdaad een ‘logisch gevolg‘ was van de ‘misdaad‘ die het Israëlische leger eerder deze week in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever had gepleegd. Ook Islamitische Jihad prees de aanval, maar eiste geen verantwoordelijkheid op. In Ramallah, de tweede stad op de Jordaanoever, zouden mensen volgens diverse media juichend de straat zijn opgegaan uit instemming met de terreurdaad.

De vrees bestaat dat de strijd tussen Israël en de Palestijnse verzetsgroepen weer oplaait na de gebeurtenissen van deze week. Donderdag vielen er negen doden aan Palestijnse zijde bij een antiterreuractie van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Bij de actie, de dodelijkste in twintig jaar, kwamen drie leden om van Islamitische Jihad en vier van Hamas. Zeker twintig mensen raakten gewond. De beide Palestijnse verzetsbewegingen zwoeren wraak te nemen.

Dit leidde donderdagnacht tot een rakettenregen vanuit Gaza richting het zuiden van Israël. De raketten troffen geen doel en werden gedeeltelijk tegengehouden door het Israëlische afweergeschut. Hierop vuurde Israël bommen af op Gaza.

VS bieden hulp aan

VN-topman Antonío Guterres veroordeelt de aanval bij de synagoge met klem. ‘Bijzonder verachtelijk’, op de dag dat de Holocaust wordt herdacht, noemde de woordvoerder van secretaris-generaal Guterres de aanslag. Hij roept Israël en de Palestijnen op tot terughoudendheid nu de spanningen steeds verder oplopen.

Ook landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun afschuw uitgesproken. Het Witte Huis veroordeelt de ‘gruwelijke terreuraanslag’ krachtig en verwijst ook naar de Internationale Holocaust-herdenkingsdag. Later liet Biden weten telefonisch met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gesproken te hebben. Hij bood zijn Israëlische collega ‘alle mogelijke hulp’ aan. Biden sprak van ‘een aanval op de beschaafde wereld’.

Eerder al had de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, de ‘terroristische aanslag‘ sterk veroordeeld. ‘Dit is absoluut verschrikkelijk‘, aldus zijn woordvoerder. De VS uitten eerder al hun ‘zorgen‘ over de explosie van geweld deze week in Israël en riep op tot de-escalatie.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken noemde de aanslag op een synagoge na de sabbatviering gruwelijk. ‘We staan achter onze Israëlische vrienden’, zei hij in een verklaring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden