Update

Acht buurtbewoners Zaanse wijk Poelenburg weer vrijgelaten, nog één vast

Acht van de negen Zaandammers die maandagavond werden opgepakt voor de onrust in de Zaanse wijk Poelenburg, zijn dinsdagmiddag vrijgelaten en hebben volgens de politie een boete gekregen. In de wijk zorgen jongeren al enkele weken voor overlast bij een Vomar-supermarkt, waar de Turks-Nederlandse vlogger Ismail Ilgun een hoofdrol in speelt. Volgens buurtbewoners is deze 19-jarige inmiddels bekende Zaandammer de negende arrestant, maar dit is niet officieel bevestigd.

Belangstellende tijdens het bezoek van burgemeester Geke Faber aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, naar aanleiding van problemen met hangjongeren. Beeld anp
Belangstellende tijdens het bezoek van burgemeester Geke Faber aan de Vomar supermarkt in de wijk Poelenburg, naar aanleiding van problemen met hangjongeren.Beeld anp

De Zaandammer werd dinsdagochtend in zijn woning aangehouden voor opruiing. De politie nam in het huis tijdens een doorzoeking onder andere digitale gegevensdragers in beslag. Hij zit nog vast.

Ilgun is met zijn video's de hoofdpersoon rond de onrust bij de Vomar. Onder meer op basis van zijn vlog waarop te zien is dat een man op een fiets klappen krijgt, is maandagochtend een 17-jarige Zaandammer aangehouden.

Ilgun maakte zich dinsdagochtend boos op Facebook over een filmpje waarop te zien is dat jongeren worden weggestuurd bij de supermarkt door de politie. Op de vraag waar ze dan heen moeten, zegt de agent: 'Naar de moskee'. Hij zegt dat hem dit 'pijn' doet en dat hij het erg vindt dat deze jongens dit dankzij zijn 'fouten' moeten meemaken. In koeienletters sluit hij het Facebookbericht af: 'fack alle haters vanaf nu oooorlog!!!'. Het is onduidelijk wanneer het filmpje is opgenomen.

De overigen acht aanhoudingen hadden te maken met het overtreden van het verbod op samenscholing, verklaarde een woordvoerster van de politie Noord-Holland. Anderen werden ingerekend voor het niet vertonen van een id-bewijs, rijden zonder rijbewijs, het beletten van een aanhouding van een familielid en het beledigen van de politie. De politie wil de 'ernstige' aantijgingen niet herhalen, maar het gaat om 'verwensingen van ziektes en beroepen die wij niet hebben'.

Het gaat om Zaandammers in de leeftijd tussen 19 en 28 jaar en een man van 54. Van een van hen werd een mobiel apparaat in beslag genomen. Sinds maandag geldt in de buurt rond de supermarkt een samenscholingsverbod en is er extra cameratoezicht.

Raadslid geïntimideerd

Het raadslid Juliëtte Rot deed zondag aangifte van intimidatie, nadat ze tijdens een interview met de regionale omroep werd lastiggevallen. De politie doet hier nog onderzoek naar. Tijdens het interview kwamen de jongeren in een auto langsrijden. Ze wilden verhaal halen bij Rot, die zich eerder negatief had uitgelaten over de hangjeugd. Een van hen was de Turks-Nederlandse vlogger Ismail Ilgun, die zijn camera vlak voor het gezicht van het raadslid hield.

Extra toezicht

Politiebonden pleiten vandaag in De Telegraaf voor meer en duidelijker bevoegdheden voor agenten om relschoppers aan te pakken. Ze missen handvatten en weten vaak niet wat ze kunnen beginnen tegen probleemjongeren zoals in de Zaanse wijk Poelenburg, aldus de bonden.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP pleit voor een 'afkoelingsperiode'. Hij vindt het belangrijk dat er geen strafrechtelijke consequenties aan zitten, omdat vervolging statusverhogend werkt onder jongeren. 'Neem ze voor 24 uur of langer mee en ontregel de situatie. Zo kan je de groepsleiders ook van de meelopers scheiden en dan doorbreek je groepsgedrag', aldus Van de Kamp.

De extra maatregelen in de buurt zijn volgens burgemeester Geke Faber nodig, omdat de overlast aantoonbaar groter is geworden. 'Dit geldt zowel voor de overlast die buurtbewoners ervaren als voor de overlast voor de supermarkt', zegt Faber. 'De winkel heeft te maken met een forse toename van het aantal winkeldiefstallen en medewerkers die zich bedreigd voelen. De wijze waarop een raadslid van de gemeente door de groep jongeren wordt lastiggevallen, maakt dat een stevige aanpak op zijn plaats is.'

Vorige week noemde premier Mark Rutte de Turks-Nederlandse hangjongeren in de wijk 'gewoon tuig van de richel'. Rutte liet weten 'zich kapot te hebben geërgerd'.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad vorige week in Poelenburg. 'Het gedrag dat wordt vertoond is onacceptabel', zei Faber. Beeld anp
Burgemeester Geke Faber van Zaanstad vorige week in Poelenburg. 'Het gedrag dat wordt vertoond is onacceptabel', zei Faber.Beeld anp
De supermarkt in de wijk Poelenburg die afgelopen weekend werd beklad met een hakenkruis. Beeld anp
De supermarkt in de wijk Poelenburg die afgelopen weekend werd beklad met een hakenkruis.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden