Acht bewindslieden hebben 'slurpbakken'

Een minister heeft een voorbeeldfunctie en als dan een simpel dingetje als een roetfilter aan de dienstwagen ontbreekt, komt de oppositie meteen in het geweer.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Maar nog zeven andere bewindspersonen hebben wagens die in de volksmond slurpbakken worden genoemd. Via de Wet Openbaarheid Bestuur kreeg de NOS alle gegevens in handen van het wagenpark van Balkenende IV. De BMW van de premier behoort tot de zwaarst vervuilende categorie G, maar heeft wel een roetfilter.

Afgesproken is dat ministers en staatssecretarissen alleen mogen kiezen uit wagens met de labels A tot en met D. Dat vlot nog niet, maar er zijn verklaringen: niet alle auto’s van het vorige kabinet waren afgeschreven. Maar ook gezondheidsredenen spelen een rol. Zo kampt minister Verhagen van Buitenlandse Zaken met ernstige rugklachten en heeft daarom een Citroën C6 (label F) met extra vering. Voor de premier geldt een uitzondering omdat hij wegens veiligheidsredenen in een zwaar gepantserde wagen moet rijden.

Kamerlid Duyvendak (GroenLinks) wil desalniettemin antwoorden van minister Cramer van VROM. Al een jaar wordt gesproken over duurzaamheid binnen het kabinet. ‘Dat schiet nog geen meter op.’ Hij heeft geen auto, maar leent deze soms.

CDA’ster Spies (Toyota Prius, label A) vindt dat ook bewindslieden groen moeten rijden, maar benadrukt wel dat gezondheidsklachten en veiligheidsredenen zwaarwegende argumenten zijn om dat niet te doen. PvdA’er Samsom (Ford Focus, label A) vindt het ‘zuinige’ wagenpark wel heel erg mager. ‘Er zijn allemaal logische verklaringen, maar we moeten niet marchanderen met de zuinige plannen van dit kabinet.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden