Update

Achmea schrapt komende drie jaar zeker 4000 banen

Verzekeraar Achmea schrapt duizenden banen in verband met een grote reorganisatie. Het massaontslag is nodig 'om de marktleiderspositie in Nederland te kunnen behouden', aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin tegen EenVandaag. Komende drie jaar zullen zo'n 4000 banen verdwijnen.

redactie

Achmea is bekend van de merken Centraal Beheer, Agis, Interpolis en Zilveren Kruis en heeft ongeveer 19.000 mensen in dienst. De rigoreuze reorganisatie is volgens Van Duin nodig vanwege 'het veranderende gedrag van consumenten'. 'Wat wij zien, is dat er een versnelling ontstaat in het gedrag van de consument om via internet met ons te communiceren, en daar acteren wij op.'

'Als coöperatieve verzekeraar gaat Achmea met de grootste zorgvuldigheid om met de belangen van alle betrokkenen en dus uiteraard ook met die van onze medewerkers. De medezeggenschap en vakorganisaties zijn volledig geïnformeerd', aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin.

Willem van Duin Beeld ANP
Willem van DuinBeeld ANP

Sociaal vangnet
Bestuurder Karin Heynsdijk van vakbond FNV Bondgenoten reageert geschokt op de omvang van het ontslag: 'We zien dat de krimp in de sector al jaren aan de gang is, maar 4000 is wel heel erg veel. Ik denk niet dat we dit nog kunnen tegenhouden, We kunnen wel kritisch kijken of het echt wel 4000 arbeidsplaatsen zouden moeten zijn. En we moeten ervoor zorgen dat er komende drie jaar voor de mensen een sociaal vangnet is.'

'Onaangenaam verrast'
Vakorganisatie De Unie wil dat het sociaal plan van verzekeraar Achmea langer geldig is dan de eerste helft van 2014. Ook medewerkers die na 30 juni 2014 bij Achmea weg moeten, moeten op het plan kunnen terugvallen. De vakbond voor middelbaar en hoger personeel is 'onaangenaam verrast' dat de verzekeraar niet 'op voorhand bereid is' ervoor te zorgen dat dit plan ook geldt voor iedereen die na die datum boventallig is. Dat zegt bestuurder Inge de Vries van De Unie woensdag.

Volgens De Unie schrapt Achmea 4000 arbeidsplaatsen 'vanwege verdergaande automatisering en kostenreductie'. De Vries zegt rekening te houden met gedwongen ontslagen. 'Reden te meer voor Achmea om waar te maken dat zij de meest vertrouwde werkgever willen zijn. Dat hoort erbij als je de meest vertrouwde verzekeraar wilt zijn, dan verzeker je ook je eigen personeel tegen werkloosheid. Daarom vraagt De Unie aan Achmea om het huidige sociaal plan door te trekken', aldus De Vries.

CNV: reorganisatie Achmea laat ingezet
CNV Dienstenbond vindt dat de reorganisatie bij Achmea op een laat moment is ingezet. Daardoor hebben medewerkers volgens de vakbond minder tijd om ander werk te vinden.

De raad van bestuur van Achmea had al veel eerder het signaal af kunnen geven dat het deze kant op zou gaan, aldus de bond. De zeer forse ingreep is het gevolg van een doorgaande digitalisering van de diensten die Achmea aanbiedt, constateert CNV Dienstenbond. Hoewel deze ontwikkeling al jaren aan de gang is, hakt het bedrijf pas nu de knoop door en gaat in relatief korte tijd fors krimpen. De medewerkers dreigen hier nu de dupe van te worden.'

De bond wil met de directie van Achmea afspraken maken om medewerkers zoveel mogelijk aan werk te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden