Accubranden jagen koers automaker Tesla omlaag
Voor de derde keer in zes weken is woensdag een exemplaar van de Tesla S, de populaire Amerikaanse elektrische auto, in brand gevlogen. De batterij aan de onderkant lijkt kwetsbaarder dan gedacht.
AMSTERDAM - Een automobilist in de staat Tennessee reed woensdag over een rondslingerende trekhaak, waarna het ding hard tegen de onderkant van zijn Tesla moet zijn gekomen en er brand ontstond. Hij kon de auto aan de kant van de weg zetten, waarna de brandweer het vuur bluste. Op 1 oktober reed een automobilist bij Seattle al over een stuk metaal, met dezelfde gevolgen. Later die maand reed een Tesla in Mexico tegen een muur en een boom, waarna de auto vlam vatte.
De drie incidenten in korte tijd hebben een deuk geslagen in het imago van de luxewagen, die tot dusver uitmuntende veiligheidsbeoordelingen kreeg. De koers is sterk gedaald (mede ook door andere sores zoals lange levertijden voor nieuwe accu's): een dag voor het eerste ongeluk bereikte het aandeel een top van 193 dollar; nu staat het op 139 dollar. Na het incident woensdag daalde de koers met 7,5 procent.
De vraag is of de bepantsering onder de auto stevig genoeg is. Onder de hele lengte van de Tesla S loopt de lithium-ion batterij, die de auto zijn veelgeprezen actieradius geeft - die kan oplopen tot boven de 400 kilometer. De stuiterende projectielen (bij twee van de drie incidenten) doorboorden het pantser, om vervolgens waarschijnlijk kortsluiting te veroorzaken.
De incidenten worden onderzocht, zegt Tesla, dat beklemtoont dat de bestuurders niet gewond zijn geraakt.
Al meteen na het eerste incident meldde oprichter Elon Musk zich op een bedrijfsblog, om te vertellen dat het incident juist bewijst hoe veilig de auto is. De batterij is verdeeld in zestien compartimenten, die van elkaar zijn gescheiden door brandwerende schotten. Bij een eventuele brand worden de vlammen aanvankelijk door openingen omlaag geleid, waardoor de bestuurder relatief veilig kan uitstappen.
Inderdaad beperkte het vuur zich bij de batterijbranden tot de voorkant van de auto, en bleef de passagiersruimte gespaard. 'Als een conventionele benzine-auto over dit soort brokstukken was gereden, hadden de gevolgen veel erger kunnen zijn', aldus Musk.
Hij vindt dat de statistieken hem gelijk geven: gewone auto's vliegen eens in elke 32 miljoen kilometer in brand, de Tesla's vijf keer zo weinig.
Maar drie branden in zes weken zijn lastig uit te leggen. Als Tesla maatregelen moet nemen, zou dat ten koste kunnen gaan van de zuinigheid. Geopperd zijn een zwaardere bepantsering, of een hogere wegligging. In beide gevallen zou dat ten koste gaan van het energieverbruik, en dus de actieradius.
undefined