NieuwsHaga Lyceum

Accountant: financiën Haga Lyceum kunnen door de beugel

Met de financiën van het Cornelius Haga Lyceum is niks mis. Dit meldt de onafhankelijke accountant in het jaarverslag van de omstreden school over 2018. Het oordeel staat haaks op recente bevindingen van de Onderwijsinspectie, die spreekt van financieel wanbeheer.

Bij het Cornelius Haga Lyceum komen mensen aan voor een bijeenkomst over de perikelen rond de islamitische school. Moskeebesturen zijn uitgenodigd voor een spoedvergadering over de recente gebeurtenissen.Beeld ANP

‘Wij hebben kennis genomen van het rapport van de inspectie en hebben geen materiële onrechtmatigheden vastgesteld over 2018’, schrijft registeraccountant Charles Rabe in de controleverklaring onder het jaarverslag dat sinds deze week is te lezen op de website van de islamitische school. 

Los van de mogelijke gevolgen van de publieke en politieke discussie over het Haga Lyceum, dat in opspraak raakte omdat er sprake zou zijn van antidemocratisch onderwijs en salafistische invloeden, beoordeelt Rabe de financiële continuïteit van de school als voldoende. Hij was niet bereikbaar voor een toelichting.

De goedkeuring van de accountant is frappant, omdat de inspectie onlangs nog concludeerde dat er – naast enkele andere kritiekpunten – sprake is van ‘zelfverrijking’ en ‘financieel wanbeheer’ op de school. De vermeende financiële malversaties speelden vorige week een belangrijke rol bij de beslissing van onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) om het bestuur van de school te gebieden op te stappen. Slob noemde die maatregel ‘hoogst uitzonderlijk’.

Reputatie

In het uiterst kritische rapport noteerde de Onderwijsinspectie onder meer dat directeur-bestuurder Soner Atasoy meer verdient dan is toegestaan volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT). Het administratiekantoor zou een ‘buitensporig tarief’ in rekening hebben gebracht. En de school zou een serie onrechtmatige uitgaven hebben gedaan, zoals de aanleg van een voetbalkooi op het schoolplein en leerlingenvervoer van en naar de gymzaal.

Tijdens de rechtszaak die het Haga Lyceum in juni voerde om publicatie van het rapport te voorkomen, stelde de school al dat de registeraccountant de bevindingen van de inspectie bestrijdt. ‘En deze accountant, die de jaarverslagen van meer honderd scholen controleert, zal echt zijn reputatie niet te grabbel gooien voor één school’, zei de advocaat van het Haga Lyceum in de rechtszaal. De landsadvocaat stelde namens de inspectie dat ook een registeraccountant ernaast kan zitten.

Dat de WNT-norm is overschreden is overigens juist, zo meldt het jaarverslag. Atasoy heeft als bestuurder van een beginnende school recht op een bruto salaris van maximaal 122 duizend euro per jaar. Doordat hij veel overuren declareerde zat hij daar in 2018 ruim 14 duizend euro boven. Die fout kwam echter al in 2018 aan het licht, waarna begin dit jaar een betalingsregeling werd getroffen. In juni besloot Atasoy het nog uitstaande bedrag in zijn geheel terug te betalen. Daarmee is wat de accountant betreft de kous af.

Ook andere schooluitgaven waar de inspectie over viel beoordeelt Rabe als ‘niet onrechtmatig’. Daardoor hoeft de school in zijn ogen ook geen geld aan de overheid terug te betalen. Mede daardoor beoordeelt de accountant de algehele financiële situatie van het Haga Lyceum als gezond. De school maakte in 2018 een nettowinst van rond de 20 duizend euro.

Weinig diplomatiek

Naast de financiën had de inspectie ook op andere punten scherpe kritiek op het bestuur van het Haga Lyceum. Zo moet het burgerschapsonderwijs beter en moet de school afstand nemen van omstreden personen. Ook kreeg de directeur-bestuurder het verwijt dat hij met zijn weinig diplomatieke houding de samenwerking met onder andere de gemeente ernstig bemoeilijkt. Over die punten oordeelt de accountant verder niet.

Het schoolbestuur heeft al aangekondigd dat het niet van plan is op te stappen en zowel de uitspraak over het inspectierapport als de aanwijzing van de minister juridisch zal aanvechten.

‘We worden genaaid in het kwadraat’

Minister Arie Slob (Onderwijs) gebood het bestuur van het Haga Lyceum vorige week op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op punten van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

Ook de Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden