Accijns op bier en wijn wordt fors verhoogd

De Tweede Kamer heeft donderdag unaniem ingestemd met de 'verfrissing' van het belastingstelsel. In een amendement van het Kamerlid Vendrik van GroenLinks wordt de accijns op bier en wijn met ongeveer 20 procent verhoogd, om de verbruiksbelasting op frisdranken met circa 40 procent te verlagen....

Van onze verslaggever

Een flesje bier wordt door deze maatregel gemiddeld circa een dubbeltje duurder, een fles frisdrank ongeveer 5 cent goedkoper. De verhoging van de bier- en wijnaccijns is voor de Kamer acceptabel omdat die sinds medio 1994 niet meer door inflatie is gecorrigeerd. Vendrik rekende uit dat bier sinds die tijd 18 procent duurder is geworden. Wijn heeft sinds 1994 een prijsstijging van 21 procent gekend.

Met de accijnsverhogingen op wijn en bier verdient Vendrik 89 miljoen euro. Dit bedrag wordt benut om de verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken te verlagen.

De verfrissing van het belastingstelsel speelt al jaren in Den Haag. Premier Kok maakte zich er sterk voor. Ook minister Borst van Volksgezondheid sprak er positief over. Het was uiteindelijk de Tweede Kamer die de zaak oppakte. Tot hilariteit van de Kamer stemde het CDA nog bijna tegen. Financieel specialist De Haan was afgeleid en vergat zijn hand op te steken, waarop ook de rest van de fractie de armen naar beneden hield. De Haan ontdekte zijn vergissing net op tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden