Acceptgiro bij fraude met reisverzekering werkt

DEN HAAG (ANP) - Een proef met lik-op-stukbeleid bij fraude met de reisverzekering is zo succesvol verlopen dat het systeem komend najaar vaste vorm krijgt. Dat meldde het Verbond van Verzekeraars zaterdag.

Bij vermoedens van het tillen van de reisverzekeraar krijgen verdachten een acceptgiro thuis gestuurd. Van de aangeschreven personen blijkt 80 procent zich hierdoor aangesproken te voelen en de opgelegde boete te betalen.

De proef had plaats onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM). Het ging alleen om 'kleinere' fraudegevallen tot 10.000 euro. De opgelegde boete bedraagt twee keer het gefraudeerde bedrag.

Standaardprocedure

Het verbond hoopt de werkwijze dit najaar in een convenant met het OM tot een standaardprocedure te maken.

Reisverzekeraars hebben veel last van klanten die sjoemelen. Vermoedelijk wordt met 10 procent van de claims gerommeld. In de meeste gevallen is de verzekerde dan echt bestolen of bagage kwijt, maar geeft hij meer schade op dan er werkelijk is geleden. ,,Twee fotocamera's claimen in plaats van één bijvoorbeeld'', licht een woordvoerder van het verbond toe.

Ter bestrijding van dit soort criminaliteit gaan de reisverzekeraars in het hoogseizoen inspecteurs naar populaire vakantiebestemmingen sturen om te controleren of het 'verhaal' van de gedupeerde klopt. Het gaat om tientallen controleurs, zowel eigen werknemers als 'agenten' van zustermaatschappijen in het buitenland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden