Accell profiteert van snelle elektrische mountainbike

De nieuwste hit in fietsland is de elektrische mountainbike. De markt voor elektrische fietsen, e-bikes, ontwikkelt zich stormachtig. Met de e-mountainbike kan even snel heuvelop de bossen worden doorstoken als heuvelaf. Hierdoor kunnen gemakkelijker snellere fietsers worden bijgehouden en lange tochten worden gemaakt.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

HEERENVEEN - Fietsenfabrikant Accell (onder meer Batavus, Sparta, Koga, Haibike, Loeki) maakte vrijdag bekend dat de winst in het eerste halfjaar met 13 procent is gestegen tot 27,5 miljoen euro. Dat is met name te danken aan de verkoop van duurdere e-bikes en sportfietsen. Accell verkoopt vooral elektrische mountainbikes onder het merk Haibike, die in Duitsland worden gemaakt. Bij deze fietsen zit de motor op de plek van de bidon.

'We hebben qua omzet en verkopen een goed eerste halfjaar achter de rug', zei bestuursvoorzitter René Takens in een toelichting op de halfjaarcijfers. In de afgelopen tijd heeft Accell twee onderdelen verkocht. Het fietsenmerk Hercules werd afgestoten omdat het op de Duitse markt in de weg zat van andere merken. Daarnaast stapte Accell ook uit de markt voor fitnessapparatuur. Het bedrijf zegt dat er de komende tijd geen onderdelen zullen worden afgestoten. Eerder wordt gedacht aan overnames van fietsfabrikanten op markten waar het bedrijf nog klein is of helemaal niet actief.

E-bikes maken nu eenderde deel uit van de omzet van de fietsendivisie van Accell. De prijsklassen en modellen worden steeds diverser. Behalve de gewone e-bikes winnen de high-speed- e-bikes aan populariteit. Die halen 45 kilometer per uur door mee te trappen. Zij hebben in het verkeer de status van snorfiets. Er wordt al gewerkt aan e-bikes die 90 kilometer per uur halen. Accell verwacht echter niet dat die op korte termijn al in serie zullen worden geproduceerd.

Aanvankelijk wilden de meeste fietsers dat de motoren of accu's zo veel mogelijk onzichtbaar werden gemonteerd. Nu mogen ze ook gezien worden. Er worden in Nederland veel e-bikes verkocht tussen de 3- en 4.000 euro en zelfs tot 5.000 euro. Maar Accell verkoopt ook e-bikes van het merk Sparta voor minder dan 1.000 euro. Jaarlijks is de totale afzet in dit land gestegen tot ruim 200 duizend stuks. Naast Nederland is ook Duitsland een zeer grote markt voor e-bikes.

Takens verwacht ook 'een mooie tweede helft van het jaar'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden