Absurdistische talkshow en ongemakkelijke VVD-tweets

Absurdistische onzin voor de liefhebber en wat je beter niet kunt doen als je boos bent over de aantijging van racisme.

Paul Onkenhout
null Beeld YouTube
Beeld YouTube

Top

De Eindhovense producer Teemong maakt (muziek)video's en sketches. Een van de topstukken is Koffer Stories, volgens hemzelf 'de slechtste talkshow van de Benelux'. Moeilijk te beschrijven wat er allemaal gebeurt in een paar minuten, maar ongeveer dit: rapper Braz ontvangt als interviewer Rikash een gast, gespeeld door Fresku. Samen maken ze er een absurdistisch potje van.

Voor de eerste aflevering, in november, kroop Fresku in de huid van ene Mario Bolders: 'Iedereen begrijpt natuurlijk wel dat Zwarte Piet veel zwarter kan. Ik bedoel, hij is nu een beetje bruin en hij heet Zwarte Piet. Dat kan dus verwarrend zijn voor de kinderen.' Waarom? 'Omdat dat mijn mening is.'

Deze week verscheen een nieuwe Koffer Stories op YouTube. Nu speelt Fresku Inge Skelter, die zich bij IS probeerde aan te sluiten, maar niet door de strenge selectieprocedure kwam. Waarom ze bij IS wilde? 'Nou, ik zal je vertellen Rikash, ik ben een kei in het maken van tosti's. En ik wilde eigenlijk tosti's maken voor die jongens.' Glansbijrollen zijn er voor een gierend houten poppetje als tafelheer en een leger uitzinnig dansende IS-strijders.

Teemong is een kei in het maken van bizarre video's. Na afloop heb je geen idee waar je naar hebt zitten kijken, maar je moest in elk geval lachen. Een kijker op YouTube: 'Slaat helemaal nergens op! Doet denken aan Villa Achterwerk uit de jaren '80, fantastisch.' Zo is het.

Gidi Heesakkers

Flop

Het rumoer over de aanval van een onbekende online-actiegroep op twee Oudhollandse attracties in De Efteling was al lekker op gang gekomen, toen de VVD een duit in het zakje deed: een tweet van Suzanne Otters, lid van de Provinciale Staten in Noord-Brabant. De vaststelling van Stop Oppressive Stereotypes dat Monsieur Cannibale (iets met kannibalen) en Carnaval Festival (iets met Bosjesmannen) in Kaatsheuvel 'uiterst kwetsend en racistisch' zijn, kreeg een opvallende politieke tegenzet. Otters twitterde een foto van een nagerecht, 'toetje' genoemd. Op een gezellig dienblad, waarop onder meer lieve kuikentjes zichtbaar waren, stonden vijf schaaltjes met inhoud. De politica zette er de volgende tekst bij: 'Uit solidariteit voor het leuke familie-attractiepark @Efteling is ons toetje vanavond: blanke vla met een negerzoen.' De negerzoenen waren keurig in het midden van de blanke vla gezet. Het zag er vrij smerig uit. Daarna ging het los, op Twitter. En dan hebben we het nog niet eens over die andere VVD'er, Halbe Zijlstra, die zei dat iemand die kritiek heeft op Efteling-attracties eerst maar eens een baan moet gaan zoeken. Tip voor volksvertegenwoordiger Suzanne Otters uit Vught: voortaan weer gewoon twitteren over otters, ganzen, (verwilderde) katten, pimpelmezen en niet te vergeten huwelijksvoltrekkingen.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden