nieuwsrussische cyberaanvallen

‘Absurd’ en ‘kwaadaardig’: internationale reacties op Russische cyberaanvallen

De reacties op de poging van de Russische militaire inlichtingendienst GROe om de waakhond tegen chemische wapens OPCW te hacken, variëren van ‘absurd’ tot ‘kwaadaardig’. Ook de Britse regering beschuldigde de Russen achter diverse cyberaanvallen te zitten. De reacties op een rijtje:

De Russische verdachten van de cyberaanval in Den Haag. Beeld Ministerie van Defensie
De Russische verdachten van de cyberaanval in Den Haag.Beeld Ministerie van Defensie

‘Rusland moet stoppen met zijn roekeloze gedrag, met inbegrip van het gebruik van geweld tegen zijn buren, inmenging in verkiezingscampagnes en zijn wijd verspreide desinformatiecampagnes. Dit zijn schaamteloze pogingen om het internationale recht en instellingen te ondermijnen.’ (Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO)

‘Dit is het product van iemand met een rijke fantasie. Het is een diabolische cocktail van beschuldigingen.’ (Maria Zakharova, woordvoerder Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken)

‘Dit zijn niet de acties van een supermacht. Dit zijn acties van een pariastaat. Wij zullen blijven samenwerken met de bondgenoten om ze te isoleren.’ (Gavin Williamson, Brits minister van Defensie)

Het paspoort van een van de Russische agenten van de GROe. Beeld Ministerie van Defensie
Het paspoort van een van de Russische agenten van de GROe.Beeld Ministerie van Defensie

‘Dit is onzin’

‘De westerse spionagemania wint aan kracht. Er waren geen aanvallen. Deze beschuldigingen hebben niets van doen met de OPCW. Dit houdt verband met de obscene politiek van sommige westerse landen. Waarom zouden wij hacken? Dit is onzin.’ (bron bij het Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken tegen Sputnik)

‘Simpel gezegd, de Russen zijn op heterdaad betrapt. Zij zullen hiervoor de prijs moeten betalen. Zij moeten hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Ik heb genoeg bewijs gezien om te concluderen dat de Nederlanders en de Britten het honderd procent bij het juiste eind hebben wie dit heeft gedaan.’ (Jim Mattis, Amerikaans minister van Defensie)

‘Als iemand twijfels had over Russische militaire betrokkenheid bij de aanvallen in Salisbury, dan moet dit hieraan een einde maken. ‘ (Jeremy Hunt, Brits minister van Buitenlandse Zaken)

‘De GROe is verantwoordelijk voor deze kwaadaardige cyberaanvallen. Het internet is niet het Wilde Westen. Onze boodschap is duidelijk: de rechtsstaat bestaat niet alleen offline, maar ook online. We zullen de op regels gebaseerde internationale orde op internet beschermen, net zoals we dat offline doen.’ (Scott Morrison, premier van Australië)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden