Abstract raadsel

Solaris is een planeet met een bijzondere eigenschap: hij kan de gedachten en het geheugen van de menselijke onderzoekers aan boord van de satelliet Prometheus lezen en dat demonstreert hij door ze werkelijkheid te laten worden. De psycholoog Chris Kelvin, gespeeld door George Clooney, denkt vooral aan zijn overleden echtgenote. Kelvins verleden en de eigenaardigheden op de Prometheus vormen de mysteries die de film van Steven Soderbergh - een remake van Andrej Tarkovski's sciencefictionklassieker Solyaris uit 1972, naar het boek van Stanislaw Lem - op gang brengen. Ze zijn bedoeld om de toeschouwer mee te lokken naar een vreemder en abstracter raadsel, in een fraaie, hypnotiserende film.


Solaris (Steven Soderbergh, 2002)


RTL 7, 23.20-1.05 uur uur.

Cast Away

(Robert Zemeckis, 2000) Hij is geobsedeerd door tijd, klokken, bezorgschema's en accuratesse. Maar wanneer FedEx-manager Tom Hanks in Cast Away op een onbewoond eiland belandt, is die levenswijze niet nuttig meer. In de aardige variatie op Robinson Crusoe moet de moderne mens zichzelf na een vliegtuigcrash opnieuw uitvinden in de natuur. Zijn enige bezittingen komen van aangespoelde postpakketten, met onder meer een volleybal waaraan Hanks de naam Wilson geeft en waartegen hij zijn lange monologen houdt. Eén pakketje blijft de hele film ongeopend. Toen later aan regisseur Zemeckis (die tijdens de lange pauze tussen de opnamen door, zodat Hanks de nodige kilo's kon kwijtraken, de thriller What Lies Beneath maakte) werd gevraagd wat daarin zat, antwoordde hij: 'Een waterbestendige, op zonne-energie werkende mobiele telefoon.'


RTL 7, 20.30-23.20 uur.

El mariachi

(Robert Rodriguez, 1992) El mariachi is een fraaie parodie op de spaghettiwestern en groeide uit tot cultsucces, maar was destijds vooral bekend omdat hij volgens regisseur Robert Rodriguez, wiens langverwachte vervolg op Sin City deze zomer eindelijk in de bioscopen draait, slechts 5.100 euro zou hebben gekost. Carlos Gallardo, wiens acteercarrière sindsdien niet echt op gang is gekomen, speelt een muzikant die door zijn gitaarkoffer wordt aangezien voor moordenaar. De film gaat helemaal nergens over, maar de wraakexercitie die volgt, heeft wel vaart en de voor Rodriguez kenmerkende visuele flair. Hij zou de film drie jaar later met méér geld (en rollen voor Antonio Banderas en Salma Hayek) opvolgen/overdoen met Desperado.


FOX, 22.00-23.40 uur.

Kom niet aan mijn kinderen

(Ron Termaat, 2010) Televisiefilm, gebaseerd op het autobiografische boek van Janneke Schoonhoven, die in 2010 kort in de bioscopen draaide en daar op zijn best lauw werd ontvangen. In 2004 beloofde de ex-man van deze Groningse haar twee kinderen een verblijf in Euro Disney, maar bracht ze naar Damascus. Pas tweeënhalf jaar later, nadat Ammar en Sara naar de Nederlandse ambassade waren gevlucht, kregen ze alsnog hun onthaal op Schiphol. Regisseur Termaat en scenariste Nicolette Stegerda leken alles in handen te hebben voor een Nederlands Not Without My Daughter-achtig drama. Maar doordat zij helemaal focussen op Hanne (Janneke Schoonhoven), blijft het scenario zo eenzijdig dat het ongeloofwaardig wordt.


Nederland 3, 22.00-23.30 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden