Absolutie

Veel hebben François Rabelais, Multatuli, Arthur Conan Doyle, Jorge Luis Borges, Georges Pérec, en J.K. Rowling niet met elkaar gemeen....

Ed Schilders

Wie daarover meer, veel meer, wil weten, vervoege zich bij http://pw2.netcom.com/brianq/ILMaindesk.htm, de 'Invisible Library', waarin meer dan duizend imaginaire boeken verzameld zijn, waaronder die van de genoemde schrijvers, helaas met uitzondering van Multatuli's 'pak van Sjaalman'.

Zo'n bibliotheek lijkt me op zichzelf al een begin van vergiffenis voor de literaire jokkebrok, en de werkelijke absolutie blijkt althans op het internet niet ver te zijn. Zie de website http://rpg.net/quail/libyrinth/borges/borges.intro.html. In plaats van een 'onzevader' en twee 'weesgegroetjes' worden hier besprekingen van niet bestaande boeken ingewacht als penitentie. De webmaster zelf heeft een groot aantal van Borges' bibliografische zonden gerecenseerd.

Web-adres http://www.hum.au.dk/romansk/borges/vakalo/books.htm maakt de onzichtbare bibliotheek zichtbaar. De gelogen boeken die door Borges in zijn ware boeken worden opgevoerd, zijn op deze site door een tweetal ontwerpers voorzien van boekomslagen. Een prachtige reeks is het geworden, die niet zou misstaan op Amazon noch Bol punt com. Gratis in het winkelwagentje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden