Absolute meerderheid voor oppositie Taiwan

De Taiwanese oppositie heeft de absolute meerderheid behaald bij de parlementsverkiezingen van zaterdag. De blauwe coalitie krijgt volgens cijfers van de centrale kiescommissie zeker 114 van de 225 zetels....

Ongeveer 16,5 miljoen Taiwanezen waren kiesgerechtigd. De uitslag is een forse tegenvaller voor president Chen Shui-ban. Hij hoopte, negen maanden na zijn herverkiezing als president, dat zijn Democratische Progressieve Partij (DPP) en de kleine coalitiepartner TSU een meerderheid in het parlement zouden krijgen. In plaats daarvan moet hij nu leven met een absolute meerderheid voor de oppositie.

Het hoofdthema van deze verkiezingen waren Chens plannen voor een nieuwe grondwet. De communistische leiding in Peking, die Taiwan als een afvallige provincie beschouwt, ziet dat voornemen als een gevaarlijke stap in de richting van onafhankelijkheid. China dreigt Taiwan met militair ingrijpen als het zich formeel onafhankelijk verklaart.

De regeringscoalitie van DPP en de TSU bezetten nu nog honderd van de 225 zetels in het parlement. De peilingen voorspelden vóór de stembusgang nog een krappe parlementsmeerderheid voor dit zogeheten groene blok.

President Chen Shui-bian heeft zijn nederlaag erkend. 'Ik wil mijn excuses aanbieden aan de kandidaten die niet zijn gekozen. Ook wil ik de volledige verantwoordelijkheid op me nemen', aldus het staatshoofd.

Niettemin wist zijn partij twee zetels winst te boeken ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2001. De partij is vanaf februari met 89 afgevaardigden vertegenwoordigd in het parlement en is daarmee wel de grootste partij.

De grootste oppositiepartij, Kuomintang, behaalde 79 zetels. De politieke bondgenoten van deze partij zijn samen echter goed voor 35 zetels, waardoor het oppositieblok toch een meerderheid heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden