Abram komt weer met een toernooi

De nationale top trad op 6 en 7 september aan voor de opening van het seizoen in de Modalfa top-twaalf....

De organisatie van een viertallentoernooi voor mixed teams in de jaren tachtig was het eerste initiatief van deze aan bridge verknochte zakenman. Daarna volgde de Statenbank top-zestien in Den Haag die wereldwijd faam verwierf. In 1993 initieerde hij bridgevereniging Modalfa, die sindsdien vijf keer de landstitel opeiste.

Na het verdwijnen van het Caransa-toernooi in 1988 kende Amsterdam te lang geen aansprekend internationaal evenement. Dat verandert in het voorjaar van 2004 als Abram in samenwerking met UMW een viertallentoernooi start met de twintig sterkste Nederlandse viertallen en twaalf internationale topteams.

De deelname van toppers als Bocchi-Duboin(It), Balicky-Zmudzinsky(Pol) en Meckstroth-Rodwell (VS) vormt voor de weinig verwende Nederlandse topparen een even waardevolle als noodzakelijke uitdaging.

De zesde Modalfa top-twaalf werd gedomineerd door Jan Jansma en Louk Verhees die met daarmee hun status van sterkste Nederlandse paar bevestigden. Joop Meijs en Marco ter Laare, de parenkampioenen van 2002, waren goede tweede.

Net als Jansma-Verhees behoren Van Prooijen-Brink en Drijver-Schollaardt tot de selecte groep van vijf paren die zich op semi-professionele basis voorbereiden op het EK-2004. Deze twee jonge paren kwamen in de top-twaalf niet in het stuk voor. De jeugd toonde veerkracht; in het tweede weekeinde van september namen zij het NK-paren revanche en bezetten de plaatsen een en twee van het tussenklassement. Jansma-Verhees ontbreken overigens in deze nationale titelstrijd.

Tijdens het altijd boeiende gevecht om de Nederlandse parentitel kreeg het spel in diagram 1 onverwachte wendingen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 2*

pas 4* pas 4*

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Bas Drijver opende met 1* en ging na 1SA rustig verder met 2*. De sprong naar 4* van noord toonde een vijfkaart en waarschijnlijk zelfs zes klaveren. Zuid zag zonder een ruitenuitkomst een grote kans op twaalf slagen. Hij bood niet direct slem maar trok eerst met 4* (een controle in ruiten veinzend) een rookgordijn om de uitkomst in die kleur voorgoed uit te bannen.

Een en ander geschiedde volgens plan. West kwam tegen 6* uit met *H voor de secce aas. De leider trok twee keer troef, gooide op *A en *H twee ruiten uit noord weg, troefde schoppen, stak naar zuid over met een ingetroefde harten om nog een schoppen te troeven. Opnieuw met een hartenintroever naar zuid en op de vrije schoppen verdween de laatste ruiten uit de dummy voor een overslag: +940, een resultaat dat door twee paren werd gekopieerd.

Een ander noord-zuid paar deed het kalm aan.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 3*

pas pas pas --

De sprong van zuid naar 3* kon noord kennelijk toch niet bekoren wat leidde tot een weinig ambitieuze pas en een magere +190. Dit erbarmelijke resultaat viel in de praktijk mee (50%) omdat vijf noord-zuid paren in trieste en kansloze schoppencontracten verzeilden.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1SA pas 4*

pas pas pas --

De herbieding van 4* is allerbelabberdst en kreeg het verdiende loon. Oost-west maakten twee troefslagen plus *A en *H voor één down.

Met inzicht gekoppeld aan handigheid en durf toverde Ricco van Prooijen in diagram 2 een geestige extra overslag uit de hoge hoed.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

pas pas 4* 4*

pas pas pas --

Na de fantasievolle 4*-opening zal zuid, van Prooijen, zich zorgen hebben gemaakt dat 4* niet voldoende was. Met *V en *H in noord, of *A met een van deze kaarten, is een klein slem eenvoudig. Zelfs met de actuele dummy is 6* alleen afhankelijk van de snit op *H.

West kwam uit met harten voor *V van oost die *H speelde, getroefd door zuid. De leider kon de twee troefentrees in noord gebruiken voor snits op *H. Zuid meende (hoopte) dat west *H had en stelde daar het speelplan op af. In de derde slag kwam een sluwe *10 op tafel, west dook en het varkentje was gewassen. Twee keer troef met *A en *H gevolgd door *A en *V voor de contra-snit op *H en twaalf slagen voor +480. Een kniesoor die opmerkt dat west na *H oost ook nog een introever kon geven. De topscore was voor +980 van 6*, gemaakt na een klaverenuitkomst waarna de singleton harten uit zuid verdween op een hoge klaveren in de dummy.

Veelbesproken in de Modalfa top-twaalf was het slem in ruiten in diagram 3.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- 1* pas 1*

pas 1SA pas 2*

pas 3* pas 3*

pas 4* pas 5*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

In het kort de verklaring van het bieden. 1*: een van de mogelijke betekenissen is een evenwichtige hand met 18 of 19 punten. 1*: negatief (0-6 punten) of een natuurlijk antwoord met een ruitenkleur. 1SA: de 18-19 variant. 2*: transfer naar klaveren. 3*: vijf-vijf in klaveren plus ruiten met een singleton in schoppen. 4*: stelt de troefkleur vast. 5*: *A. 6*: eindcontract.

West kwam tegen 6* uit met *H voor het aas in de dummy. Een door de slechte kwaliteit van de troeven, met als bijkomend probleem *B, een slem met royaal minder dan vijftig procent kans van slagen.

De leider, Jan Jansma, moest in de troefkleur het verlies tot één slag beperken. Het kansrijkst is een kleine ruiten uit de dummy naar *V in zuid. Dit slaagt met *H in oost, vijftig procent kans, en een drie-twee verdeling.

Na *A speelde de leider een kleine ruiten uit noord, oost bekende met *7, en zette tot veler verbazing niet *V maar *9 in zuid zodat west met *10 aan slag kwam. West speelde *V, getroefd in zuid. Daarop volgde *V, west dekte met *H, *A in noord en bij oost viel *B. Met *8 trok de leider de laatste troef.

Deze aanpak van de ruitenkleur is een intra-snit. Een ingenieuze speelwijze met een kans van slagen van ongeveer tien procent. Dat de technisch sterke Jansma de minder kansrijke variant verkoos, is niet eenvoudig te verklaren. Misschien oordeelde hij dat *7 bij oost in de eerste ruitenslag eerder van *B7 of *107 was dan van *H7, *H107, *B74 of *1074. Of was de speelwijze ingegeven door bovenaardse krachten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden