ABP

Onder de kop ABP trekt zware wissel op solidariteit van jong en oud analyseert Gijs Herderscheê het onlangs bereikte akkoord over een nieuwe vroegpensioenregeling voor overheids-en onderwijspersoneel (Economie, 7 juli)....

Anders dan Herderscheê stelt, profiteren jongeren beneden de veertig jaar wel van de overgangsregeling. Immers ook voor hen geldt dat in de toekomst inkoop van verhoogd ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen over de jaren (voor 2006) dat zij in dienst waren, zal plaatsvinden. Daarmee worden ook de kosten die in het artikel worden genoemd stevig overdreven. Immers ook jongeren met enige diensttijd bouwen extra kapitaalgedekt pensioen op.

In de tweede plaats kost de nieuwe regeling minder (7,3 procent) aan werkgevers en werknemers gezamenlijk dan thans (7,75 procent). Dit in tegenstelling tot wat Herderscheê meldde. Tegenover een verhoging van de premie voor het ouderdomspensioen staat immers het vervallen van de premie voor het flexibel pensioen.

Wat Herderscheê vergeet te vertellen is dat de overgang van een gedeeltelijk omslagstelsel (de oude FPU) naar een volledig kapitaaldekkingstelsel (de verhoogde OP) nu eenmaal altijd een tijdje dubbel betalen betekent. Door het kabinet zijn wij gedwongen dat sneller te doen dan in 2001 was afgesproken.

Het goede van de nieuwe regeling is juist dat jong en oud in gelijke mate profiteren van de nieuwe regeling door een combinatie van hoger ouderdomspensioen en levensloopsparen. Sterker nog. Na afloop van de overgangsregeling, in 2023, zullen de overgebleven financiële middelen worden aangewend voor extra pensioenopbouw. Die komt dan ten goede aan de generaties die nu jong zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden