ABP wil beleggen in wegen als het Rijk garanties stelt

Pensioenfonds ABP wil 'best meer in Nederland beleggen'. Maar dan moet de overheid maatregelen treffen zodat de geldkraan open kan.

Amsterdam - ABP en andere pensioenfondsen willen beleggen in Nederlandse schoolgebouwen en wegen als de overheid garant staat en de opbrengst koppelt aan de inflatie. Het is de reactie van ABP op een oproep van PvdA-leider Job Cohen aan pensioenfondsen om meer geld in Nederland te beleggen.


'We willen best meer in Nederland beleggen, maar dan moet het wel aantrekkelijk zijn en passen in het beleggingsbeleid van het fonds', zeggen Xander den Uyl en Willem Jelle Berg, beiden bestuursleden van ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijzers.


Iedere keer dat ergens een tekort opduikt, richten politici hun ogen op de goed gevulde pensioenkassen. Onlangs kwam Cohen met de suggestie pensioengeld te steken in slecht onderhouden schoolgebouwen. ABP staat positief tegenover maatschappelijk investeren in Nederlands scholen of infrastructuur. Den Uyl: 'Het zijn lange termijnbeleggingen. Dat past bij het karakter van een pensioenfonds.'


Volgens de twee ABP-bestuursleden moet de overheid drie maatregelen nemen om pensioenfondsen te verleiden de geldkraan open te zetten. 'Ten eerste is een rente gekoppeld aan de Nederlandse inflatie voor ons van belang. Pensioenfondsen hebben eenmaal de ambitie de pensioenen te laten mee stijgen met de inflatie', vertelt Den Uyl.


Probleem voor pensioenfondsen is dat de Nederlandse overheid geen inflatie-linked staatsleningen uitgeeft. 'Andere landen zoals Duitsland en Frankrijk hebben wel zulke obligaties', zegt Den Uyl. Voor overheden is het makkelijk te beloven de inflatie uit te betalen omdat de inkomsten van de overheid meebewegen met de inflatie. Als de lonen stijgen, gaan de belastinginkomsten immers ook omhoog.


Ten tweede moet de overheid zich garant stellen voor de leningen. Den Uyl: 'Dan hoeven bijvoorbeeld scholen minder rente te betalen.' Een obstakel is dat de staat sinds de kredietcrisis huiverig is voor verstrekken van garanties. De overheid heeft de afgelopen jaren al veel garanties moeten verlenen om de financiële sector op de been te houden. Den Uyl: 'Zo'n garantie is geen groot risico voor de overheid. Die vloeit voort uit de doelstelling te zorgen voor toegankelijk onderwijs.'


Ten derde, vindt ABP, moet er een fonds komen waarin het vastgoed en de infrastructurele projecten worden onder gebracht. Den Uyl: 'Wij zijn belegger en geen projectontwikkelaar of gebouwenbeheerder. We kunnen niet met iedere afzonderlijke gemeente om tafel gaan zitten om te praten over scholen en ander vastgoed.'


Voordeel van een fonds is dat meerdere pensioenfondsen kunnen deelnemen. 'Fondsen willen wel maatschappelijk beleggen in Nederland, maar dat is nu niet mogelijk. Als de politiek dat wil, zal er een tussenschakel moeten komen', zegt Den Uyl.


Volgens ABP is het geen bezwaar als het aandeel beleggingen in Nederland stijgt. Den Uyl: 'Nederland is maar een fractie van van de wereldeconomie, terwijl ABP voor circa 10 procent in Nederland zit. We zijn dus al overwogen. Dat is geen probleem. We zijn onderdeel van de Nederlandse economie en betalen de pensioenen in Nederland uit.'


Bovendien zijn bij het toezicht wijzigingen nodig om maatschappelijke investeringen een impuls te geven. 'Beleggingen in bijvoorbeeld wegen zijn niet liquide. Je kunt ze niet snel verkopen. Dat is voor een pensioenfondsen niet erg omdat het gaat om de rentebetalingen. Pijnpunt is dat fondsen niet te veel illiquide beleggingen in portefeuille mogen hebben. Op dat punt moeten de regels worden aangepast', zegt het ABP-bestuurslid.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden