ABP scoort hoog met resultaat op beleggingen

Het ABP heeft vorig jaar met een beleggingsresultaat van 16,4 procent niet alleen beter gepresteerd dan de andere pensioenfondsen, maar ook veel beter dan verzekeringsmaatschappijen....

ANP

ANP

HEERLEN

Neervens greep de gunstige cijfers aan om de voordelen van het huidige pensioensysteem in ons land te onderstrepen. Hij keerde zich tegen het afschaffen van de verplichting van werknemers en bedrijven om zich aan te sluiten bij het pensioenfonds van de bedrijfstak. De commerciële verzekeringsbedrijven willen die verplichting juist afschaffen.

Ondanks het gunstige beleggingscijfer verslechterde de positie van het ambtenarenfonds. De dekkingsgraad, die de verhouding weergeeft tussen het vermogen van het fonds en de verplichtingen, daalde vorig jaar van 111,5 procent naar 108,9 procent. Dat komt doordat de verplichtingen van tijd tot tijd opnieuw in kaart gebracht worden door het aanpassen van de zogeheten grondslagen, waarbij factoren als levensverwachting een rol spelen.

Bij een cijfer van 110 is sprake van een gezonde situatie, aldus Neervens. Hij verwacht eind dit jaar uit te komen om 109,8 en hij ziet geen enkele reden om de pensioenvoorzieningen te versoberen.

Wat de beleggingen betreft blijkt het ABP goed op koers te liggen. In het jaar 2000 moeten de beleggingen voor 30 procent bestaan uit aandelen en voor 10 procent uit onroerend goed. Het percentage aandelen bedroeg eind vorig jaar 22 procent van het vermogen, ofwel 33 miljard gulden. In 2000 moet dat bedrag uitkomen op 85 miljard gulden. Onroerend goed zou moeten groeien van 13 miljard gulden nu naar 28 miljard gulden in het jaar 2000.

Het ABP stak vorig jaar 7 miljard gulden in aandelen en het ambtenarenpensioenfonds is dan ook gestoken door de opmerking van minister Wijers van Economische Zaken, dat de pensioenfondsen te veel de risico's mijden en te weinig geld steken in ondernemingen in eigen land. De bewindsman zei dit toen de grote kapitaalsverschaffers in ons land geen geld wilden steken in Fokker.

Prof. dr J. Frijns, lid van de directieraad van het ABP, wees erop dat de participatiemaatschappijen in ons land die gespecialiseerd zijn in risicovol beleggen, vorig jaar met niet meer dan 1 miljard gulden over de brug kwamen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden