Aboutaleb woedend over uitkering drugsdealer

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) is woedend over een vonnis van de bestuursrechter waarin staat dat een hasjhandelaar zijn uitkering mag behouden. Dat heeft een gemeentewoordvoerder vrijdag meegedeeld.

Bij een huisbezoek troffen controleurs drie kilo hasj aan wat door de gemeente wordt gezien als een handelsvoorraad. Omdat de handelaar dus neveninkomsten had, is zijn bijstandsuitkering stopgezet. De handelaar vocht de zaak aan bij de rechter die oordeelde dat het huisbezoek onrechtmatig was, er zouden vormfouten zijn gemaakt. De handelaar ontvangt nu opnieuw een uitkering, van 1200 euro, op last van de rechter.

Rechtsgevoel

,,Met deze uitspraak is ons rechtsgevoel in elke vezel aangetast. Een uitkering is bedoeld voor mensen die geen inkomsten hebben, dat is hier dus geenszins het geval. De wethouder zal tegen de uitspraak in beroep gaan tot het hoogste rechtsorgaan. Tot nu toe heeft de gemeente in dergelijke zaken altijd gelijk gekregen'', aldus de woordvoerder van Aboutaleb.

Sinds januari 2004 leggen medewerkers van de Dienst Werk en Inkomen (DWI), de vroegere Sociale Dienst, een huisbezoek af bij iedereen die in Amsterdam een uitkering heeft of er een aanvraagt. Deze huisbezoeken zijn omstreden vormden al eerder het onderwerp van rechtszaken. In juli oordeelde de Gemeentelijke Ombudsman nog dat de gemeente 'niet behoorlijk' handelt met betrekking tot de bezoeken onder meer omdat de informatieverstrekking tekort schiet en de ambtenaren een betere werkwijze kunnen hanteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden