Aboutaleb: 'Wil je naar Syrië? Ga, maar kom niet terug'

Nederlandse jihadreizigers moeten kunnen afreizen naar conflictgebieden, maar daarna zijn ze nooit meer welkom in Nederland. Dat zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vandaag in het AD. Daarmee gaat hij lijnrecht tegen het kabinetsbeleid in.

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb. Beeld anp
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb.Beeld anp

Het kabinet wil juist voorkomen dat mensen naar risicogebieden afreizen, uit angst dat ze zich aansluiten bij gewelddadige jihadistische groeperingen als Islamitische Staat (IS).

'Ik wil een signaal afgeven aan degenen die overwegen naar Syrië af te reizen, zodat ze beseffen wat ze op het spel zetten', aldus Aboutaleb. 'Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen.'

Het aantal jihadgangers in Rotterdam is in een jaar tijd gestegen van 20 naar 29. Volgens eigen zeggen wil Aboutaleb begrijpen waarom mensen zich willen aansluiten bij de jihad. 'Ik ga binnenkort praten met iemand die overwoog weg te gaan. Ik wil hem de vraag stellen: wat bezielde je, wat waren je overwegingen? Ik ben oprecht geïnteresseerd. We hebben belet dat hij vertrok door zijn paspoort af te nemen. Met hem wil ik graag praten.'

Paspoortwet

Het paspoort van potentiële Nederlandse jihadisten wordt uit voorzorg afgenomen. Dit is het beleid wat door de regeringspartijen VVD en PvdA is opgesteld, en wordt ondersteund door het CDA. De partijen beroepen zich hierbij op artikel 23 van de Paspoortwet, waarin staat dat vervallenverklaring is toegestaan als er een 'gegrond vermoeden bestaat dat een persoon in het buitenland handelingen zal verrichten die bedreigingen vormen voor de veiligheid van Nederland of van bondgenoten.'

De behandeling van potentiële jihadisten is een hekel punt in de Kamer. De PVV van Geert Wilders pleit voor het inleveren van de Nederlandse nationaliteit bij risicogevallen, bovenop het afnemen van het paspoort.

Volgens minister Ivo Opstelten van Justitie is van 49 mensen het paspoort afgenomen. In 41 gevallen ging het hierbij om mensen die nog in Nederland woonden.

Minister van Justitie Ivo Opstelten maakte eerder dit jaar bekend dat er al 49 paspoorten waren ingenomen. Beeld anp
Minister van Justitie Ivo Opstelten maakte eerder dit jaar bekend dat er al 49 paspoorten waren ingenomen.Beeld anp

Aïcha

De afgelopen maanden zijn er meerdere Nederlanders afgereisd naar Syrië en Turkije, ondanks de paspoortmaatregel. Afgelopen week keerde de achttienjarige Syriëgangster Aïcha terug, nadat haar moeder haar had opgewacht bij de Turks-Syrische grens. Bij terugkomst in Maastricht werd ze een aantal dagen vastgezet. Gisteren kwam Aïcha weer vrij. Ze blijft nog wel verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Eerder dit jaar weigerde de gemeente Maastricht haar een paspoort te geven om te voorkomen dat ze naar het Midden-Oosten zou afreizen. Zes maanden geleden vertrok ze alsnog naar Turkije, om daar de trouwen met een jihadist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden