Aboutaleb tegen aparte opvang homoseksuele asielzoekers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is tegen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers. Dat zegt de PvdA'er in het tv-programma College Tour, dat vrijdag wordt uitgezonden. Hij keert zich daarmee tegen het standpunt van zijn eigen partij, die wel voor aparte opvang is.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam met PvdA-leider Diederik Samsom. Beeld null
Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam met PvdA-leider Diederik Samsom.

'Niet doen. Ik vind het een heel slecht signaal, omdat je op die manier homo's vanaf dag één gaat isoleren', zegt Aboutaleb in het fragment dat te zien is bij de NOS. De burgemeester vindt dat je streng moet zijn 'aan de andere kant'. 'Van meet af aan moet je een harde grens trekken. Als dit is wat je wilt in dit land, moet je je ernstig afvragen of je hier terecht zit', doelt hij op asielzoekers die bijvoorbeeld homo's belagen of buitensluiten in asielzoekerscentra. Hij vindt dat de Tweede Kamer het besluit moet heroverwegen.

Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie die mogelijk maakt dat homoseksuele of transgender asielzoekers terecht kunnen bij speciale opvangcentra als hun veiligheid in het geding is. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie moet beslissen of hij de motie aanneemt of naast zich neerlegt. De VVD is tegen aparte opvang.

Bedreigde homo's

Homo, had de aanmeldambtenaar gezegd, dat is in dit land geen punt. Maar toen kwam Jeffrey in azc Heumensoord terecht. En daar klonk een heel ander geluid: 'Kill you gay'. (+)

Kwetsbare groepen

De motie, ingediend door D66, haalde het dankzij de steun van de PvdA met een nipte meerderheid. Het gaat om LHBT-asielzoekers die in hun eigen opvanglocatie worden bedreigd door andere vluchtelingen. De Christenunie bedong daarnaast dat ook christenen en andere kwetsbare groepen asielzoekers aanspraak kunnen maken op de speciale regeling. D66-Kamerlid Vera Bergkamp maande het kabinet na het stemmen tot spoed: een plan van aanpak zou binnen twee weken op tafel moeten liggen.

De stemming was het sluitstuk van een discussie die in oktober 2015 door het COC werd aangewakkerd. De homobelangenorganisatie stuurde toen een brandbrief naar Dijkhoff met een verzoek om veilige opvanglocaties voor LHBT-vluchtelingen. Zij zouden in verschillende opvanglocaties worden uitgescholden, gepest en bedreigd. Volgens de staatssecretaris zijn speciale centra niet de juiste oplossing. 'Een aparte opvang is naar mijn mening stigmatiserend', zo schreef hij in een brief aan de Kamer.

In februari van dit jaar blies het COC het discours nieuw leven in. De organisatie had alarmerende foto's ontvangen van een LHBT-asielzoeker die in opvangcentrum Heumensoord in Nijmegen verbleef. Briefjes met teksten als 'camp not good, kill you gay' bleken onder het bed van een homoseksuele vluchteling te zijn gelegd. Een andere LHBT'er trof een mes in zijn matras aan, na al eerder door medebewoners te zijn lastiggevallen. 'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's gaan er doden vallen', waarschuwde een COC-woordvoerster tegenover Omroep Gelderland.

Het briefje Beeld null
Het briefje

Verbolgen

Coalitiepartners VVD en PvdA leken de gelederen toen gesloten te houden. In acute noodsituaties was herplaatsing mogelijk, maar meer dan dat niet. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was na de stemming dinsdag dan ook verbolgen over de voor-stem van de PvdA. 'Uiterst onverstandig. Dit is een totaal verkeerd signaal, echt een belachelijke motie. We moeten de daders aanpakken, niet de slachtoffers apart zetten. Door dit te faciliteren leveren we een stukje Nederland in.'

Volgens PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom strekt de inhoud van de motie minder ver dan collega Zijlstra denkt. 'Als de motie had gevraagd om een totaal 'roze' azc, dan geloof ik niet dat we daar aan moeten beginnen. Dan maak je het onnodig zwaar. Het gaat er gewoon om dat mensen die in de verdrukking komen, de veiligheid krijgen die ze verdienen.' De VVD heeft van de kwestie een 'vrij principiële zaak' gemaakt, meent Samsom, die ook vindt dat de focus op het pakken van de daders moet liggen. 'Maar ik ga niet uit principe het leven van een homoseksuele asielzoeker vernietigen.'

Bij het COC ligt men niet meer wakker van de politieke discussie op het Binnenhof. Voorzitter Tanja Ineke heeft er alle vertrouwen in dat Dijkhoff de motie aanneemt. 'Het bleef tot het laatste moment spannend, maar wij zijn erg gelukkig met de uitslag. Dit is echt een stap vooruit.'

Zet ze niet apart

'Homoseksuele asielzoekers worden apart gezet, zodat zij niet langer worden lastiggevallen door hun medevluchters. Dat lijkt mij een heel verkeerd signaal, want je hoeft geen profeet te zijn om te beseffen dat het probleem hiermee naar later wordt verplaatst', schreef Max Pam in zijn column (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden