Column

Aboutaleb op werkbezoek in Saoedi-Arabië: lastig

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vertrekt vandaag voor een vierdaags bezoek aan Saoedi-Arabië. Daar is niet iedereen blij mee. In Saoedi-Arabië worden mensenrechten geschonden en bovendien krijgt IS financieel steun van rijke Saoediërs. Terwijl Aboutaleb juist pleit voor het 'wegvagen' van de terreurgroep.

Ahmed AboutalebBeeld anp

Saoedi-Arabië bracht volgens Amnesty International in 2014 175 mensen ter dood. In 2015 waren dat er in de eerste zes maanden 102, waarmee het land op koers ligt om het record van 1995, 192 onthoofdingen en anderssoortige executies, te verbeteren. Sinds januari 1985 zijn in het land van overheidswege 2.208 mensen gedood. Onder de terechtgestelden zijn jongeren onder de 18 en gehandicapten.

Vorige week werd de dichter en kunstenaar Ashran Fayadh door een shariarechtbank ter dood veroordeeld. Vorig jaar kreeg hij vier jaar cel en achthonderd stokslagen omdat hij op zijn blog een filmpje had geplaatst van een man die stokslagen kreeg, hij atheïstische gedichten had geschreven en overspelige relaties had onderhouden. Maar die straf werd bij nader inzien toch te licht bevonden.

The New York Times publiceerde een week geleden een stuk van Kamel Daoud, columnist van de Algerijnse krant Quotidien d'Oran. Daarin beschreef Daoud Saoedi-Arabië als 'een IS dat het gemaakt heeft'. 'IS heeft een moeder, de invasie van Irak', schreef hij, 'maar het heeft ook een vader, Saoedi-Arabië en zijn religieus-industriële complex.'

Zo denken ze er bij D66 ook over. Fractieleider Alexander Pechtold zei dat Islamitische Staat (een andere naam voor Daesh) al een staat heeft, namelijk Saoedi-Arabië. Zijn collega Sjoerd Sjoerdsma verklaarde deze week dat Saoedi-Arabië twee exportproducten heeft, olie en terreur. In een rapport van The Washington Institute for Near East Policy werd onlangs vastgesteld dat rijke Saoediërs honderden miljoenen hebben bijgedragen aan de oorlogskas van IS.

Han ten Broeke, de pragmatische buitenlandspecialist van de VVD, noemde Saoedi-Arabië 'een ongemakkelijke vriend, maar wel een bondgenoot in de strijd tegen de internationale jihad'. Volgens hem kunnen de conservatief-islamitische Saoedische donoren die IS en het salafisme financieren, 'alleen worden aangepakt door Saoedi-Arabië'. 'Ongemakkelijke vriend' is een van de betere politieke understatements van de afgelopen maanden en Ten Broeke had ook kunnen zeggen dat het hem niet zoveel interesseert wat ze in Saoedi-Arabië uitvoeren, zolang de olie maar stroomt.

In Saoedi-Arabië zien we de westerse hypocrisie op zijn lelijkst. Het land is onze vriend omdat het ons olie levert en wij er voor vele miljarden wapens naartoe kunnen exporteren - en natuurlijk omdat het werkloze voetbaltrainers als Bert van Marwijk aan een goed betaald baantje helpt.

Ahmed Aboutaleb gaat in Saoedi-Arabië onder meer bezoeken brengen aan grote jongens als Sabic (petrochemie) en Aramco (olie). Die zorgen in de Rotterdamse haven voor veel omzet en banen.

Ik vermoed dat Aboutaleb niet helemaal zonder twijfels afreist. Althans, de moedige Aboutaleb die we kennen van zijn uitgesproken opvattingen. Hopelijk laat hij tijdens zijn ontmoeting met studenten van de King Saud Universiteit nog een glimp van die Aboutaleb zien.

Maar in Riyad arriveert vandaag in de eerste plaats de Hollandse koopman Aboutaleb, die zich gedwongen ziet even een oogje toe te knijpen. Zakendoen en rechtlijnige opvattingen verdragen elkaar nu eenmaal niet altijd even goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden