Aboutaleb moet schitteren

Debat over rapport strandrellen..

John Wanders

ROTTERDAM Het belooft donderdag nog een aardige balanceeract te worden voor Ahmed Aboutaleb in de Rotterdamse raad. Dit tweede grote debat over de politieke verantwoordelijkheid voor het falende overheidsoptreden in Hoek van Holland verlangt van de nog tamelijk onervaren PvdA-burgemeester dat hij minimaal in topconditie verkeert.

Centraal staat het vorige week verschenen rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT), dat gedetailleerd beschrijft hoe de beveiligingsoperatie bij het strandfeest Veronica Sunset Grooves ontaardde in een foutenfestival. Met als resultaat een dode, zes gewonden, talloze geschokte bezoekers en een getraumatiseerd politiekorps.

De ontluisterende reconstructie door het COT van de commandovoering in Hoek van Holland maakt het vertrek van korpschef Aad Meijboom onontkoombaar, zo lijkt het. Meijboom, sinds 2001 de hoogste politiebaas in Rotterdam, zegt zelf nog volop te geloven dat hij leiding kan blijven geven aan de ingezette verbeteroperatie bij zijn korps, maar die inschatting geurt naar wishful thinking.

Aboutaleb heeft tegenover hem het voordeel dat de strandrellen plaatsvonden op een pril moment in zijn burgemeestersloopbaan: in zijn achtste maand aan de Coolsingel. Als hij pakweg drie, vier jaar in functie zou zijn geweest, had hij nu vermoedelijk zijn burgemeesterskamer kunnen ontruimen.

De gebeurtenissen van augustus zijn niettemin zo ongekend (76 afgevuurde politiekogels) dat Aboutalebs politieke lijfsbehoud geen uitgemaakte zaak is. Hij kan het morgen lastig krijgen als hij niet al in zijn eerste debattermijn de hand in eigen boezem steekt, leert een rondgang langs de fracties.

Zelfs de doorgaans zo loyale coalitiegenoten van GroenLinks hunkeren nu naar woorden die duiden op een voldoende ontwikkeld zelfreflectief vermogen. Immers: ook Aboutaleb valt iets te verwijten, citeert GroenLinks-fractieleider Anneke Verwijs de COT-onderzoekers. ‘Hij zal duidelijk uitdrukking moeten geven aan zijn eigen rol bij de gemaakte fouten.’

Dat Aboutaleb als beheerder van het korps Rotterdam-Rijnmond vorige week alle COT-aanbevelingen meteen overnam, doet daar niets aan af. Het debat draait in de kern om de vraag of hij de portefeuille openbare orde en veiligheid in een lastige stad als Rotterdam aan kan, stelt onder anderen oud-wethouder Jeannette Baljeu (VVD): ‘Aboutaleb zal dat vertrouwen moeten uitstralen.’

Een heikele kwestie in dit verband is Aboutalebs meningsverschil met het COT over het tijdstip waarop hij de hoofdofficier en de waarnemend korpschef bij zich riep. Het COT vindt het onbegrijpelijk dat de burgemeester dat niet onmiddellijk deed, nadat hij ’s nachts om 00.15 uur geïnformeerd werd over de schoten en het dodelijke slachtoffer. Aboutaleb verkoos het tijdstip van 08.00 uur.

Oppositieleider Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) zal dit voorbeeld niet als enige uitmelken om te illustreren dat deze burgemeester in zijn ogen te weinig urgentie uitstraalt op het terrein van veiligheid, met alle risico’s van dien.

Aboutalebs argument dat hij de hulpverleners in Hoek van Holland niet in de weg wilde lopen, heeft in de raad geen indruk gemaakt, integendeel. En met zijn herhaalde betoog dat ‘het echte verhaal’ achter het ontspoorde strandfeest niet het falende overheidsoptreden is, maar het maatschappelijke fenomeen dat hooliganisme heet, komt de burgemeester evenmin weg.

John Wanders

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden