Aboutaleb: foto's relschoppers in de stad

ROTTERDAM - Natuurlijk, het was niet de wedstrijd waarin Feyenoord vooral kon bewijzen dat het voetballend grote sprongen maakt. Daarvoor was het krachtsverschil met de nummer laatst van de eerste divisie, AGOVV, al op voorhand te groot en de uiteindelijke 4-0 zege een logische afspiegeling van de veldverhouding. Meer dan om de wedstrijdpunten ging het dinsdag in De Kuip om het geschonden aanzien van de club.


Het was de doffe herinnering aan de zwarte zaterdag, die de sfeer bij het ongelijke bekerduel bepaalde. Meer dan het gebruikelijke aantal politieagenten was deze avond uit voorzorg op de been, en terwijl bij de ingang van het enkele dagen eerder door doorgedraaide vandalen bestormde Maasgebouw nog een vernielde deur door een zwart gordijn aan het zicht werd onttrokken en de laatste scherven werden opgeruimd, gingen bij de beveiligers foto's van verdachten van hand tot hand.


Rotterdam was na de schok van zaterdag op zijn hoede bij de komst van de eerste-divisiedreumes. Burgemeester Aboutaleb had in de ochtend al in een interview met het AD ouders opgeroepen om hun kinderen aan te geven als ze wisten dat zij betrokken waren geweest bij de incidenten, die het verhaal vertelden van de club in een onmogelijke spagaat. Later op de dag kondigde hij aan tot het uiterste te gaan om de raddraaiers voor de rechter te brengen.


In het tv-programma Opsporing Verzocht werden dinsdag getuigen van de ongeregeldheden opgeroepen medewerking te verlenen aan het onderzoek. De komende dagen zal een breed publiek worden ingeschakeld bij de identificatie van verdachten. 'Daarbij heb ik met de hoofdofficier van justitie alle tot onze beschikking bestaande communicatiemiddelen besproken, zoals het plaatsen van grote beeldschermen met daarop foto's van verdachten in de stad', aldus Aboutaleb in een verklaring. Het zou de eerste keer zijn dat de overheid in Nederland tot zo'n rigoureuze maatregel overgaat.


Voor het treffen met AGOVV overhandigde supporter Maurice de Ruiter een petitie met 22 duizend handtekeningen aan algemeen directeur Eric Gudde. De Ruiter noemt zichzelf een kind van De Kuip, een rassupporter, die zaterdag op zijn vaste tribuneplaats weinig had meegekregen van het geweld dat zich voor het stadion afspeelde. In de auto op weg naar huis sloeg de schrik hem om het hart toen hij hoorde wat zich die avond rond de voor hem altijd zo veilige plek had afgespeeld. In tranen zag hij later op de televisie, bij de confrontatie van een losgeslagen bende met politie met getrokken dienstwapens, de krankzinnige teloorgang van een fijne voetbalavond.


De volgende dag kondigde hij op de site zijn actie 'Feyenoord tegen geweld aan'. 'Omdat ik wilde laten zien dat Feyenoord leeft, altijd zal blijven leven en nooit kapot zal gaan', zei de superfan, die volgens directeur Gudde symbool staat voor een zwijgende meerderheid. Gudde zelf stond voorafgaand aan het bekertreffen met AGOVV bij de ingang van het Maasgebouw om de mensen persoonlijk aan te spreken. Met de pijn van een rampzalig weekend op het gelaat, dát wel.


'De steun van de petitie voelt fantastisch aan. Ik vind het initiatief van Maurice de Ruiter geweldig, het effect overweldigend en het signaal overduidelijk. De echte Feyenoord-supporter wijst geweld af.' Wat blijft is de schrik, zaterdag, van de tegen het bestuursbeleid gerichte revolte van een kleine minderheid, die aangeeft dat Feyenoords sportieve en financiële gezondmaking zich voltrekt in een omgeving waarin de in de jaren van rampspoed opgelopen sporen van verbittering, vijandigheid en verwijdering maar niet opdrogen.


Juist op het moment dat de KNVB heeft aangekondigd dat de club financieel bijna rijp is om de gevarenzone te verlaten - en dus weer meer armslag krijgt - en Ronald Koeman erin slaagt het Legioen met zijn selectie nieuw perspectief te bieden, voltrekt zich een duivelse strijd met de regievoering van de club die daardoor getekend blijft door ellende. 'We mogen pas in november met de financiële cijfers naar buiten komen, maar ik kan wel zeggen dat we er in zijn geslaagd uit een diep dal op te klimmen', aldus Gudde.


Feyenoord oppermachtig

Met een elftal zonder basisspelers Mulder, Leerdam, Ramstein, Clasie, Guidetti en Schaken in de beginopstelling nam Feyenoord voor rust met 2-0 afstand van zijn Apeldoornse tegenstander via treffers van Cissé en El Ahmadi. Vijf minuten na de hervatting kopte Bakkal zijn ploeg naar 3-0. De 17-jarige invaller Anass Achabar zette het oppermachtige Feyenoord op 4-0 en liet vervolgens nog een handvol mogelijkheden op een grotere score liggen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden