Abortuspillen zijn een geschenk uit de hemel in Polen

De drone is in opmars. Na de gevechtsdrone en de commerciële drone is er nu een activistische variant gelanceerd: de 'abortusdrone'. Het onbemande vliegtuig steekt zaterdag voor het eerst de Duits-Poolse grens over om abortuspillen af te leveren aan zwangere Poolse vrouwen, die in hun streng katholieke land geen abortus mogen ondergaan.

Loes Singeling
Een drone tijdens een technologieshow in Las Vegas. Beeld ap
Een drone tijdens een technologieshow in Las Vegas.Beeld ap

Toegegeven, de vrouwen zouden ook zelf de grens over kunnen rijden om de pillen op te halen. Het verstrekken van abortuspillen is strafbaar in Polen, maar het innemen ervan niet. Een autorit zou een stuk gemakkelijker zijn, want er gaan al geruchten over agressieve anti-abortusactivisten die klaar zouden staan om de drone neer te schieten.

Maar de actie is ook bedoeld om aandacht te genereren. Initiatiefnemer is Women on Waves, een Nederlandse organisatie die zich inzet voor wereldwijde legalisering van abortus. Omdat de drone vanaf Duits grondgebied wordt bestuurd en binnen het zicht van de bestuurder blijft, vallen de activisten onder Duitse wetgeving en zijn ze niet strafbaar.

'Vrouwen gaan zelf ook al de grens over voor abortus. We willen juist een nieuwe situatie creëren waarin vrouwen in hun eigen land toegang hebben tot de medicatie,' zegt frontvrouw van ­Women on Waves en abortusarts Rebecca Gomperts.

In Polen is abortus alleen legaal wanneer de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of een ernstig gezondheidsrisico oplevert, en zelfs dan zijn er nog allerlei obstakels. Volgens de officiële telling vinden er 744 abortussen per jaar plaats, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk rond de 240 duizend.

Een veilige abortus is een recht van de rijken; vrouwen met weinig geld zijn aangewezen op riskante methoden. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Polen daar al meermaals vergeefs op aangesproken. Nu er in april een nieuwe, conservatieve president is gekozen, is de kans dat abortus wordt gelegaliseerd alleen maar kleiner geworden.

De abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves is onderweg naar de haven van Smir in Marokko, 2008. Beeld epa
De abortusboot van de Nederlandse stichting Women on Waves is onderweg naar de haven van Smir in Marokko, 2008.Beeld epa

Als de actie een succes blijkt, wil Women on Waves de drone ook gebruiken in andere landen waar abortus verboden is maar die grenzen aan landen waar het wel mag, zoals Ierland en Brazilië. Women on Waves is bekend van het abortusschip dat naar landen vaart waar abortus verboden is, om vrouwen net buiten de territoriale wateren een legale abortus te laten ondergaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden