Abortuspil wekt woede Republikeinen

Het abortusdebat is weer in volle hevigheid opgelaaid in de Verenigde Staten, nu de Amerikaanse autoriteiten hebben besloten de abortuspil vrij te geven....

Van onze correspondent Bert Lanting

Het besluit van de Food and Drugs Administration (FDA), die toezicht houdt op medicijnen, lokte woedende reacties uit van Republikeinse Congresleden. 'Nooit eerder heeft de FDA een medicijn goedgekeurd dat bedoeld is om mensen te doden', zei afgevaardigde Tom Coburn.

De Republikeinse presidentskandidaat Bush zei het besluit te betreuren. 'Ik zal proberen een cultuur tot stand te brengen die respect heeft voor het leven.' Zijn Democratische rivaal Al Gore verwelkomde het juist. 'Het gaat niet om politiek, maar om de gezondheid en veiligheid van vrouwen en om het fundamentele recht om zelf een keuze te maken.'

Vrouwenorganisaties zijn opgetogen. 'Dit is een historisch moment, vergelijkbaar met het begin van de geboortebeperking veertig jaar geleden', zei Gloria Feldt van Planned Parenthood of America, dat opkomt voor het recht op abortus. De pil werkt bij een zwangerschap tot acht à negen weken.

De anti-abortusbeweging vreest dat haar invloed door de komst van de abortuspil drastisch zal afnemen. Anti-abortusactivisten voeren nu gericht campagne tegen abortusklinieken in heel het land. Ze zetten plaatselijke overheden onder druk geen toestemming voor de bouw van klinieken te geven. Als een kliniek eenmaal draait, sturen ze er betogers op af in een poging patiënten af te schrikken.

Af en toe wordt ook naar radicalere middelen gegrepen. De afgelopen jaren zijn al verscheidene abortus-artsen doodgeschoten en is bij tientallen abortusklinieken brand gesticht.

Met de introductie van de abortuspil UR-486, die onder de naam mifepristone op de Amerikaanse markt komt, wordt het voor anti-abortusactivisten veel moeilijker de 'vijand' te traceren. Volgens de FDA mag elke huisarts het middel toedienen, als hij in staat is de toestand en de duur van zwangerschap te beoordelen. Verder moet de patiënt toegang hebben tot een arts die in een noodgeval kan ingrijpen.

Intussen houdt het liberale Nederland de pil nog verre van huisartsen. Zelfs ziekenhuizen en abortusklinieken staan niet te trappelen om de pil voor te schrijven. Sinds februari bieden slechts twee klinieken, Stimezo in Den Haag en MR'70 in Amsterdam, het middel aan als alternatief voor abortus. Als een soort garantie dat hij binnen de ziekenhuismuren blijft, komt de pil hier ook niet in het ziekenfondspakket.

Opmerkelijk is dat de Franse maker van het middel, het farmaceutisch concern Roussel-Ouclaf, de pil niet op de Amerikaanse markt durfde te brengen uit vrees voor een boycot-actie tegen het moederbedrijf Hoechst (nu Aventis). Het middel wordt gedistribueerd door een speciaal voor de abortuspil opgericht bedrijf, Danco Laboratories. Het bedrijf houdt geheim welke onderneming de pillen produceert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden