Abortusklinieken boos op premier na 'tendentieuze uitspraken'

De abortusklinieken hebben premier Balkenende een boze brief geschreven waarin ze hem betichten van onjuiste en tendentieuze uitspraken over de abortuswet....

Balkenende haalde de abortuswet aan in zijn betoog over het gedogen van praktijken die niet door de beugel kunnen. Onzin, schrijft vice-voorzitter Yvonne Hazeveld van SiSAN, de koepel van abortusklinieken. Hazeveld vindt dat Balkenende met zijn uitspraak kliniekmedewerkers ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Ze wijst erop dat de evaluatie van de WAZ een reguliere toetsing is.

Alle wetten ondergaan op gezette tijden die toetsing. Hazeveld: 'Ik vind het dan ook zeer tendentieus om te stellen dat de wet geëvalueerd wordt vanwege onrechtmatige praktijken.'

Abortus mag pas worden uitgevoerd nadat de zwangere vrouw heeft nagedacht over haar beslissing. Hazeveld: 'De vijf dagen bedenktijd, door uw partij in 1984 afgedwongen, worden strikt gehanteerd', schrijft Hazeveld, tevens directeur van de Amsterdamse abortuskliniek MR'70. Inspectie-onderzoek uit 1997 toont aan dat de bepalingen van de WAZ voldoende worden nageleefd.

Het aantal abortussen neemt al jaren toe. Vorig jaar werden ruim 34 duizend zwangerschappen afgebroken, een stijging van 2,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Die toename wordt voornamelijk veroorzaakt door allochtone meisjes en vrouwen en is een gevolg van gebrek aan kennis over adequaat anticonceptiegebruik. De abortusklinieken hebben voorlichtings- en preventieprogramma's ontwikkeld.

De benodigde financiering, schrijft Hazeveld, is tot nu toe echter niet toegekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden