Abortus vindt in India veel vaker plaats dan gedacht - meestal thuis, zonder medische hulp

Abortus komt in India meer dan 22 keer zo vaak voor als blijkt uit de officiële cijfers. De meeste vrouwen die hun zwangerschap beëindigen, doen dat thuis met pillen en zonder medische begeleiding, zo blijkt uit Indiaas/Amerikaans onderzoek.

Zwangere vrouwen in India staan in de rij in het ziekenhuis.Beeld afp

De bevindingen van het in New York gevestigde Guttmacher Institute, het International Institute for Population Sciences in Mumbai en de Population Council in New Delhi zijn gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet. Het gaat om het eerste nationale onderzoek in India naar abortus en ongewenste zwangerschap.

Volgens de onderzoekers vonden in 2015 in India 15,6 miljoen abortussen plaats. De autoriteiten schatten het aantal op ruim 700 duizend, uitgaande van de ingrepen in overheidsziekenhuizen en -klinieken.

Naar schatting 73 procent van alle zwangerschapsonderbrekingen vindt thuis plaats met behulp van weeënopwekkende middelen als mifepriston en misoprostol. Deze middelen kunnen onveilig zijn bij onzorgvuldig gebruik. Zo'n 5 procent van de vrouwen gebruikt andere onveilige methoden, ook zonder medisch toezicht.

Beperkte zorg

'Vrouwen in India hebben grote moeite met het krijgen van abortuszorg. In openbare gezondheidsinstellingen zijn de mogelijkheden beperkt', aldus onderzoekster Susheela Singh. 'Zij hebben te weinig goed opgeleid medisch personeel en te weinig hulpmiddelen om de diensten te kunnen aanbieden.'

Drie van de vier zwangerschapsonderbrekingen worden gepleegd met behulp van medicijnen die worden gekocht bij drogisten of andere onbevoegde winkeliers, in plaats van bij gezondheidsinstellingen die ook de nodige zorg kunnen bieden en gezondheidscontroles verrichten. Officieel kunnen abortuspillen alleen op doktersvoorschrift worden verstrekt.

Ruim de helft van de ruim 48 miljoen jaarlijkse zwangerschappen is ongepland, volgens de onderzoekers. Eenderde resulteert in abortus. Abortus is in India sinds 1971 toegestaan tot de twintigste week van de zwangerschap, indien de lichamelijke of geestelijke gezondheid van de vrouw gevaar loopt, of als het kind ernstig gehandicapt is.

Geslachtsvoorkeur

Abortus op grond van geslacht is nog altijd een wijdverspreid fenomeen in India. Veel echtparen geven de voorkeur aan een jongetje en laten de vrucht weghalen als uit een echo blijkt dat het een meisje is. Officieel is dit verboden, maar in de praktijk valt moeilijk vast te stellen of een abortus wordt gepleegd vanwege het geslacht van het kind.

Geslachtsselectieve abortus was geen onderdeel van het onderzoek, maar op demografische gronden menen de onderzoekers dat dat nog altijd veel voorkomt. India telt 906 meisjes op elke 1.000 jongens. Het mondiale gemiddelde is 950 op elke 1.000 jongens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden