'Abortus verbieden is goed voor de economie'

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Het opnieuw strafbaar stellen van abortus is goed voor de nationale economie. Dat valt te lezen in de toelichting op het wetsontwerp waarmee de Spaanse regering van premier Mariano Rajoy abortus wil verbieden. Het ministerie van Justitie oordeelt dat er sprake is van een 'positief netto-effect' op de Spaanse economie als vrouwen geen zwangerschapsonderbreking kunnen plegen in Spanje.

In de toelichting ontbreekt het economische rekenwerk over het positieve effect. Zeker is dat de huidige abortussen, in 2012 meer dan 112 duizend, voornamelijk uitgevoerd in gespecialiseerde privéklinieken, nu voor rekening komen van de regionale overheid. Afgezien van mogelijke demografische effecten zou het verbod dus een besparing op de overheidsuitgaven opleveren, werd hier en daar al gesuggereerd.

De toelichting, die gisteren uitlekte via het radiostation SER, kwam de regering opnieuw op scherpe kritiek te staan van vrouwenorganisaties en de oppositiepartijen. 'Wij vrouwen zijn meer dan alleen maar eileiders', aldus een woordvoerster van de Socialistische Partij.

Het wetsontwerp van de regering wil de huidige Spaanse abortuswet, die een zwangerschapsonderbreking tot veertien weken zonder enige voorwaarden toestaat, drastisch inperken. Abortus wordt daarbij opnieuw strafbaar; voor de aborterende arts, maar ook voor de zwangere vrouw. Alleen in gevallen van verkrachting of bij ernstig gevaar voor de gezondheid van de vrouw zou een uitzondering mogen worden gemaakt.

Het wetsontwerp is vooral bedoeld om de extreem conservatieve, katholieke vleugel in de achterban van de regerende conservatieve partij tevreden te stellen met het oog op de komende Europese verkiezingen.

Maar de reacties, zowel in Spanje zelf als in de rest van Europa, hebben de Spaanse regering in verlegenheid gebracht. Prominente conservatieve bestuurders riepen de regering op van het voorstel af te zien. Premier Rajoy zag zijn gematigde imago ook in internationale kring verschrompelen en probeert het wetsontwerp nu volledig af te schuiven op conto van minister van Justitie Ruiz-Gallardón. De uitgelekte toelichting is een nieuwe smet op diens blazoen. Door de ophef groeit de verwachting dat de regering probeert de behandeling van het wetsontwerp zo lang mogelijk uit te stellen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden